torsdag 29 januari 2015

Runebergstårtor

Det är visserligen ännu en vecka kvar till Runebergsdagen, men jag har redan både bakat och smakat på mina hembakta bakverk Runebergsdagen till ära.

I årtionden har jag använt mig av samma recept för mina runebergstårtor. Jag fick receptet när jag gick i högstadiet och vi bakade runebergstårtor under huslig ekonomi-lektionen. Efter det har receptet troget hängt med mig. Mina tårtor blir inte så där höga som "riktiga" runebergstårtor, men de är mycket, mycket godare, som söta, krispiga karameller!

Dessutom finns det inget recept på runebergstårtor som kan sägas vara det enda rätta. En runebergstårta bakas enligt principen om vad det råkar finnas för ingredienser hemma i köksskåpet. Ofta ingår åtminstone krossad mandel och skorpmjöl i tårtorna och ibland dränks tårtorna med punsch så att det nästan droppar från dem (någonting som jag upplever som oerhört äckligt. Inte gott alls!). Det som är viktigt för att det skall bli just en runebergstårta är att pudersockerglasyr ringlas runt en klick hallonsylt!RUNEBERGSTÅRTOR

Här är receptet från min skoltid på runebergstårtorna.RUNEBERGSKAKA

Som jag redan skrev så är en runebergstårta någonting som man kan improvisera sig fram till. Det har jag också gjort i år! Jag hade inte alla ingredienser hemma för att baka en runebergsKAKA enligt ett recept jag hittat, så jag "byggde frimodigt om" hela receptet, använde bl.a. Bastogne kex i stället för pepparkakssmulor och skorpmjöl (ströbröd). Jag fuktade också kakan med alldeles små mängder cognac, inte mycket, då jag anser att en drypande våt runebergstårta är väldigt äcklig!

Min egen variant av runebergskaka blev helt ätbar, t.o.m. god, men den brände sig aningen fast i formen, så jag delar inte med mig av receptet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar