onsdag 4 februari 2015

Årets första fastlagsbulle

Årets första fastlagsbulle är uppäten! Den bakade jag själv! För mig heter det fastlagsbulle, den skall innehålla grädde och hallonsylt! Den skall INTE innehålla mandelmassa och den skall INTE serveras med varm mjölk!

Jag tog en snabb titt på Wikipedia för att kolla lite närmare det här med fastlagsbullar.

Fastlagsbulle kallas det här i Svenskfinland och semla eller fettisdagsbulle i Sverige, men faktiskt - det var nytt för mig - kallas det fastlagsbulle också i Skåne och vissa andra delar av Södra Sverige. Bullarna har lite olika benämningar och bakas på lite olika sätt, t.ex. med mandelmassa/hallonsylt, varm mjölk/inte varm mjölk, florsocker/mandelflarn eller grädde/vaniljkräm, men äts i hela Skandinavien, Finland och Baltikum. Fastlagsbullen har gamla anor, den har utvecklats till att bli en fastlagsbulle under lång tid. Beroende på hur man tänker så härstammar den från medeltiden. Intressant är att det ännu under 1960-talet i Sverige var förbjudet att äta fastlagsbullar under andra dagar under året än fettisdagen.

Jag har enbart en gång tidigare ätit fastlagsbulle med varm mjölk. Det var ingen kulinarisk höjdare. I år beslöt jag att göra experimentet i repris och kontrollera om mina smaklökar eventuellt skulle ha bytt stil och förändrats under årens gång...


Experimentets resultat: Nej, min smak har inte förändrats! Fastlagsbulle serverad med varm mjölk kändes som klister, alternativt färdigt tuggad bulle.


Det är bra att det går att tillaga fastlagsbullen så att den passar var och en. Variationsrikedomen och recepten är oändliga. Jag hittade t.o.m. ett recept på en saltig fastlagsbulle, återstår att testa det någon gång...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar