tisdag 31 mars 2015

Påskens prydnadsföremål - alla bär de på en historia

Det finns vissa saker som jag plockar fram varje påsk, år ut och år in. För det första är det mommos virkade gula påskdukar. Dem plockar jag fram och bryr mig inte ett dugg om de passar in i stil och färg, borden skall dekoreras med dem - alltid!

För det andra är det den här påskhäxan i papier-maché. Den hör till mina påsktraditioner. Den gjorde jag själv i lågstadiet, på femman eller sexan. Jag kommer ännu ihåg hur alla klassens påskhäxor flög runt på en lina i taket ovanför katedern. I år har jag modifierat den med en kopparkaffepanna och en katt som jag själv tovat. Dessutom har jag lagt till mera kvistar på kvasten så att det skall bli mera fräs på kvasten då det bär av mot Blåkulla.För det tredje har jag plasthönan som jag en gång för länge sedan fick av min fammo. För det fjärde har jag påskharen som är en rar souvenir som jag hittade i Rostock, Tyskland.


Vissa traditionella påskprydnader har ramlat bort under årens gång för att ge utrymme för någonting annat. I år har jag återupptäckt egna föremål, sådant som jag inte sett och uppskattat, som varit på gränsen till att kastas i soporna, men med en annan, ny, blick ser jag att de egentligen är rariteter.

Igår var jag på upptäcktsfärd på min egen utevind. Där finns det allehanda konstigheter sparade. Plötsligt såg jag med nya ögon på leksaken från min barndom. Tuppen som kan promenera om man drar upp den med en fjäder. Promenaden skulle nog gå bra ännu om inte det var för att tuppens klor gått av, han snubblar omkull på näbben. I vilket fall som helst - tuppen blev i år en grann och glad och fin påskprydnad!


Samma sak här! Dessa är fynd från gårdagens rotande på utevinden - städglada möss som jag själv gjutit i gips och målat med vattenfärg, ja, för mycket länge sedan. Från att ha ogillat dem i årtionden så blev de i mina ögon plötsligt ljuvligt charmerande och fick en egen plats som påskprydnader över påsken!
Dessutom fick jag igår någonting helt nytt - en liten påskhälsning av mamma och pappa i denna form, söta och fina påskliljor i en gräddsnäcka!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar