fredag 6 mars 2015

Presentation av min trädgård, del IV

Nu har jag kommit fram till den fjärde och sista delen av min trädgårdspresentation.

Jag gillar att fotografera. Det är ofta jag hittas krypande under buskar och intrasslad i snår i mina försök att fånga den rätta stämningen och vinkeln. En trädgård kryllar av variationsrikedom när det gäller fotograferingsobjekt. Det gäller att upptäcka det stora i det lilla, men också tvärtom, det lilla i det stora. Min blogg kommer att innehålla mycket bilder. Bilder och berättelse stöder varandra. Att fotografera livet i sin egen trädgård är ytterligare en aspekt av den rikedom som kan nyttjas från den egna trädgården. Trädgård är så mycket mera än rensande och vattnande.

En trädgård kan till en viss del bestå av arbete, men bör enligt mig alltid kunna erbjuda sittplatser, punkter för vilostunder där arbete är förbjudet, stunder då man med gott samvete får dricka kaffe, läsa, äta eller bara vara.

I min trädgård finns flera sittplatser. Beroende på hur de placerats har de alla fått en egen funktion.

Det här är sittplatsen direkt vid ytterdörren. Snabbt går det att kila ut för att under några ögonblick i solskenet dricka ett glas saft eller en kopp te om det är bråttom med sysslor inomhus. Lika snabbt går det att kila in i huset igen.


Bland syrener, under den skuggiga paviljongen, finns den största sittplatsen som lämpar sig för middagar serverade utomhus... eller varför inte också bara som en sval viloplats för katten.


Det här är en tacksam viloplats mitt i trädgården när krafterna börjar sina och det behövs en välbehövlig paus i trädgårdsarbetet. Här finns ett överdåd av humlesurr, fjärilar, fåglar - en speciell kontakt med naturen.


Gräs och åter gräs i min trädgård. Gräs också vid stenbordet. Vanligt gräs kan vara väldigt vackert. Det här är samma stenbord som på förra bilden.


Stenbord och stenpallar i trädgården. Det bör erkännas att den här sittplatsen är lite jobbig, eftersom det är mycket krävande att hålla gräset och nässlorna borta mellan sittpallarna och bordet. Därför har jag oftast en ekologisk nässelåker här. Det är förstås inte helt fel att plocka egna nässlor till en egen nässelstuvning.


Vintertid är det nässel- och gräsfritt vid stenbordet och stenpallarna. Det har visat sig vara trevligt att t.ex. grilla korv och dricka varm kakao vid dem; att ha en liten picknick i egen trädgård vintertid.


Den perfekta enkelt flyttbara sittpallen; lappad, svetsad och förstärkt mången gång, men ypperlig både att vila på och att sitta på när man rensar.


När vårsolens första strålar letar sig fram är det vid den här husväggen jag har min station. Här är soligt, bekvämt och gott att vara.

Jag avslutar min presentation av trädgården med ytterligare några bilder på växter.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar