tisdag 24 mars 2015

Våfflor inför våffeldagen

Jag måste erkänna att jag fram till helt nyligen aldrig hade hört talas om att det finns en våffeldag som alla år infaller den 25 mars. Åtminstone finns en sådan våffeldag i Sverige.

Jag har blivit informerad om att dagen har sin bakgrund i Marie bebådelsedag. Ordet "vårfru" syftade på jungfru Maria och utvecklades så småningom i folkmun till ordet våffla. I all korthet var det väl ungefär så som våffeldagen kom till, ett ord blev förvrängt. Marie bebådelsedag är nuförtiden flyttad till en söndag emedan våffeldagen fortsättningsvis är på det ursprungliga datumet, den 25 mars.

Våffeldagen utvecklades i vårt grannland Sverige. I Finland är den mig veterligen inte känd. Överhuvudtaget är våfflor inte lika allmänna här som i Sverige. Så har jag åtminstone uppfattat det. Jag kommer t.ex. ihåg att det första våffeljärnet hämtades hem till mitt barndomshem från Sverige. Våffeljärn fanns inte, eller var åtminstone väldigt svåra att få tag på här i Finland på den tiden.

Inspirerad av morgondagens våffeldag så beslöt jag mig för att laga våfflor idag. Jag har ett enkelt våffelrecept som jag använt mig av i 30 år. Jag skall dela med mig av det idag:

VÅFFLOR (räcker till ca 15 våfflor)

400 g smält margarin
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 dl mjölk
4 dl vatten

Blanda vetemjöl, bakpulver, vatten och mjölk till en jämn smet. Rör ned det smälta margarinet. Pensla det upphettade våffeljärnet med margarin och grädda våfflorna.

Servera med grädde och jordgubbssylt.

Inte så fina kanter på mina våfflor, men de går bra att äta ändå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar