söndag 5 april 2015

Fårkött till påsk

Idag har jag tillrett fårstek och vitlöksgratäng. Det är en av mina många påsktraditioner. Jag gillar fårkött. Den smått "träiga och ulliga" smaken i fårköttet är så annorlunda i jämförelse med annat kött och tilltalar mina smaklökar.

Tyvärr är det oftast enbart under påsken som jag äter fårkött, men jag skulle gärna äta det andra tider på året om det skulle vara möjligt. Eller skall vi hellre säga enklare. Det går att få tag på inhemskt fårkött, men det kräver det där lilla extra engagemanget att skaffa och köpa direkt av producenten och ibland orkar jag inte ge mig tid för det. Jag handlar mina varor i butiken med racerfart och kastar ner dem i butikskärran när jag en gång är i farten.

Det är egentligen mystiskt att det skall vara så svårt att få tag på inhemskt fårkött på butikshyllorna. I år blev det tyvärr kött från New Zealand. Det är emot mina principer - jag handlar normalt bara inhemskt kött.

Jag är inte insatt i alla lönsamhetsproblem och orsaker till varför det finns så lite fårkött och då menar jag speciellt inhemskt fårkött, varför fårköttet inte ligger sida vid sida med nöt- och griskött på butiksdiskarna. Det är tråkigt.

Själv tillreder jag min fårstek med att sticka hål i köttet och trycka in massor av vitlöksklyftor i hålen, krydda med massor av honung, kaffe, köttbuljong, salt och vitpeppar. Så blir det enkelt och gott!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar