söndag 26 april 2015

Mjöd och hemlagade struvor, jodå, man får skratta!

Idag har jag lagat struvor. Det gör jag ibland till vappen. Jag har ett recept som jag är nöjd med - även om jag aldrig riktigt lyckats helt med struvor. Det är en viss utmaning att laga struvor. Åtminstone för mig. Mina struvor blir goda, men fula. Jodå, man får skratta åt dem, vad de närmast liknar låter jag bli att skriva ner här.

Jag har aldrig smakat eller sett någon annans hembakta struvor, bara mina egna, men jag har sett hembakta struvor på bild och de ser inte riktigt lika ut som mina... Den här gången blev det lite fel då jag hade lyckats tappa bort den delen till spritsen med rak och lång spets. Struvornas ringar blev nu ganska tjocka...

Jag hänger inte alls läpp för det! De duger alldeles utmärkt att äta av dem till valborg och jag vågar mig också på att dela receptet med er om det är någon som skulle känna för att testa på det här med struvor till valborg.

RECEPT PÅ STRUVOR

2 msk ljummet vatten
1/4 paket färsk jäst
2 1/2 dl mjölk
2 ägg
1 1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
5 dl vetemjöl

Kokosfett till friteringen
Pudersocker till garneringen

Lös upp jästen i lite vatten och blanda det i den ljumma mjölken (37 grader). Vispa ägg, socker och salt i den ljumma blandningen. Tillsätt mjölet i små mängder under ständig vispning. Smeten skall vara lite lös så att den går att spritsa. Låt degen jäsa övertäckt i en timme.

Värm kokosfettet och spritsa (helst med en rak, smal spets) smeten direkt i fettet. För att forma smeten till en struva kan man t.ex. spritsa ringar i en soppslev av rostfritt stål tills struvan håller ihop. Låt struvorna rinna av på hushållspapper.

Doppa struvorna i eller strö över pudersocker.
Jag har också hemlagad mjöd på gångs. Idag tappades det på flaskor. Det är lagat efter ett helt vanligt recept som hittas på förpackningen för farinsocker. Jag avviker aningen från det receptet med att laga dubbelsats och hälla i en flaska öl i kärlet / ämbaret dagen före jag tappar mjödet på flaskor och då inbillar jag mig att det blir en godare smak!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar