måndag 11 maj 2015

Det blev ändå ett köksland! Och kolla hur det grönskar!

Jag hade inte tänkt mig ett köksland i år. Jag försöker ju aktivt förenkla och göra min arbetsbörda i trädgården lättare... men det blev ändå ett köksland...

Det råkade sig så att jag kom över några väldigt fina och gamla lådor på ben. I dem har jag idag sått salladsblad och rädisor och när jag hinner skall jag så dill och plantera några kryddväxter. Nu räknar jag med ett lättskött köksland, inga ogräs och på lagom hög nivå att jobba i för en ibland ordentligt kraftlös kropp och en ond rygg.Vårvädret i regionen har i år varit exceptionellt kallt, trist och regnigt. Idag är det för en gångs skull vackert väder och sol och jag gjorde en inspektionsrunda och inventering i trädgården för att kolla vad som hänt där sedan senast solen tittade fram.

Växtkraften på vårarna överraskar mig alltid med sin snabbhet och intensitet. Det är som en explosion, man kan nästan med blotta ögat följa med hur en växt trycks upp ur marken, väcks till liv, bildar knopp och kulminerar i en färgstark väldoftande blomma som drar till sig humlor och bin. Och plötsligt flödar trädgården fullt ut av grönska, energi och mångskiftande liv och hela landskapet och stämningen är totalt förändrad från en dag till en annan!

Jag kan konstatera att träden ännu är relativt kala, maskros och kirskål har traditionellt tagit över makten på de flesta ställen. Bland "ogräsen" kämpar planterade växter frenetiskt för sin existens. Om jag bara skulle orka så borde jag hjälpa de svagare lite på traven och tillrättavisa alla de olydiga växter som växer på fel ställen. "Hacka och rensa" heter det! Gräsmattan klipptes första gången idag för i år, så nu börjar det!

Kirskål och maskros trivs sin vana trogen alldeles utmärkt i rabatterna.
Träden är ännu väldigt kala, inte mycket gröna blad på syrenerna heller.
Gullvivorna pryder glatt upp gräsmattorna, blommar i år "medelrikligt".
Någonstans bland gröna blad och gräs skymtar vackra små blommor.
Älskade daggkåpor, vad jag gillar dessa växter i all sin sorgmodiga anspråkslöshet!
Hav med gulsippor, inte så vanligt, men jag hade tyckt mera om blåsippor och det har jag inte!
Dessa finns många av, men kan inte komma på vad de heter just nu.
Så här grant blommar de bergväxter jag planterade i år! Gillar, gillar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar