fredag 12 juni 2015

Ett plastämbar, tre klematis och lite annat

Jag har köpt ett plastämbar som gör mig glad! Jodå, man kan bli glad av ett ämbar! Jag tycker att det lyser så fint i kvällssolen, mitt ämbar är nästan som en blomma i  trädgården!


I ämbaret har jag lagt mina senaste nyinköpta plantor. Jag har köpt tre små klematis. Jag har haft klematis många gånger tidigare, men av någon anledning har de "försvunnit". Jag tror faktiskt att jag de flesta gångerna av misstag har rensat bort dem med hackan... sådant händer...

Jag har en klematis kvar i livet från tidigare och nu vill jag fylla på med tre nya till. Tanken har alltid varit, och är det fortfarande, att de skall växa sig stora och fina runt min pergola och bli till ett härligt blommande tak. Där skall finnas klematis, doftande rosor och andra blommor runt omkring. Och där inne skall jag sitta som i en koja. Jo, ensam - för pergolan är så liten att det inte riktigt ryms så många flera än jag själv in där på en och samma gång!


Det har ingen betydelse vilken färg en klematis har, jag gillar dem alla, men valde den här gången klematis i lila och blått. Nu är de planterade. Någonstans har jag läst att en klematis är känslig för stark sol mot roten. Därför brukar jag alltid ha en plastkruka utan botten vid roten så att det skall ge skugga. Det skall bli spännande att se vad det blir av det här lilla klematisprojektet. Kommer jag rentav redan i höst att ha ett blommande tak med klematis över pergolan?
Det här växtstödet av pilträd är också nyinköpt! Jag har tidigare på våren sått prydnadspumpor i den fina rabatten, tillverkad av ett hjul, och väntar mig långa slingrande rankor med stora blad och många olika prydnadspumpor mot höstsidan. Jag har tänkt att det får växa upp mot himlen längs det här pilstödet!


Än så länge är det inte så mycket med prydnadspumporna, men det finns liv i varje fall, det växer!Växthuset som jag tidigare på våren gjorde om till en variant av kombinerat lusthus - växthus och som jag delvis lade nya plattor på golven i, har redan fått oönskad grönska i springorna - trots att jag lade plast under... Nå, just nu matchar det ju fint i färg med mitt nya ämbar.Idag blev också dagen då vi inledde vår grillsäsong! Vi åt de första finska nypotatisarna (köpta i affären) som jag kryddade med olivolja och salt, samt libbsticka från den egna trädgården. Jag skördade också första gången från kökslandet som jag i år har stående i lådor på ben. Det blev en enkel sallad av egna rädisor och blad från rädisorna, egna salladsblad, egen gräslök och egen oregano.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar