lördag 27 juni 2015

Inspirationsbilder från Villa Sagalund

I Kimito finns Sagalunds museum som jag tycker att är någonting utöver det vanliga i sin mångsidighet. Det är ett ovanligt aktivt museum som med sin idérikedom förnyar sig konstant och är allt annat än passivt dammsamlande. Där finns massor av intressanta byggnader, det nyaste dragplåstret är en förfallen bondgård som rivits ner, flyttats till museiområdet och byggts upp på nytt. I Sagalund finns välskötta trädgårdar med bl.a. rosor och odlingar med gammaldags växter. Där finns ett café och en museishop där man kan göra kuriosa fynd. Där finns mångahanda intressanta föremål och aktiviteter att studera och förundra sig över för både barn och vuxen. Museét är initiativtagare till att flera konstnärligt illustrerade böcker med lokal förankring kommit till. Dessutom ordnar museét olika evenemang, idag gick den årliga sommarhappeningen "Sagalund lever" dagen av stapel med vintage som tema och med programpunkter och aktiviteter i lite varje stuga och vrå på museiområdet.

Jag tänker inte desto mera berätta om Sagalund. Den som vill veta mera kan gå in på museéts egen hemsida för mera information www.sagalund.fi

Eftersom jag också bloggar under temat inredning, så valde jag att idag fotografera några inspirationsbilder för min blogg i ett av husen på museiområdet. Huset heter Villa Sagalund. Jag har alltid gillat villan och dess smakfulla inredning, men så har det också bott två stora konstnärssjälar i den. Villa Sagalund byggdes år 1911 åt läraren och museéts grundare Nils Oskar Jansson och lärarinnan och författaren Adéle Weman. De hade varsin bostad i villan och man kan tydligt se skillnaden mellan hennes feminina och hans maskulina inredningsstil.

Här är inspirationsbilderna! Varsågoda, det är en synnerligen gemytlig stämning i villan!En av många trevliga ideér är att Villa Sagalund också byggts i skala 1:10. Här ser ni bildexempel från skala 1:1 och 1:10.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar