måndag 15 juni 2015

Midsommarkrona eller kråkskrämma?

Midsommaren närmar sig och jag har gjort en egen variant av midsommarkrona. I år blir det ingen egen klädd midsommarstång har jag bestämt, bara en midsommarkrona!

Jag gillar traditioner och pyntandet till midsommaren, det må då handla om att hämta björkar från skogen och placera dem på var sida av dörren, att klä midsommarstången, binda blomsterkransar att ha på huvudet eller plocka sju sorters blommor och lägga dem under dynan. I mina traditioner och mitt pysslande ingår varje år någonting och varje år lite olika, lite av gammalt och lite av nytt.

Jag är väldigt förtjust i de åländska midsommarkronorna och har i min ägo tre stycken, varav jag tillverkat en själv. Från dem fick jag inspirationen att tillverka en egen variant som är både enklare och snabbare att göra. Jag gjorde midsommarkronan med ögonmått och på känsla av material som järntråd, rivna tygremsor från gamla kläder, knappar och fiskartråd. Kronan på toppen har jag virat ihop av järntråd för många år sedan och den har kronat våra egna midsommarstänger sedan dess. Nu får den sitta på toppen av midsommarkronan istället. Midsommarkronan är färdig att hängas ut när det är dags för det och sedan kan man fokusera sin energi på annat som hör midsommarfirandet till. Det här är en midsommarkrona av återvinningsmaterial hela vägen lång.

När jag såg min midsommarkrona dansa runt i blåsten konstaterade jag dessvärre att den såg aningen skrämmande ut, kuslig. Jag har med andra ord konstruerat en mångfunktionell midsommarkrona - den torde fungera lika bra som kråkskrämma!

Detalj på midsommarkronan.

Midsommarkronan är tillverkad av återvinningsmaterial.En helhetsbild av midsommarkronan.

På midsommaren hänger jag ut midsommarkronan på nytt. Nu gäller bara fotografering för bloggen.

Den traditionella rostiga och slitna kronan av järntråd på toppen av midsommarkronan.

Midsommarkronan i kuslig dans med vinden. Eller är det en kråkskrämma?

Mina åländska midsommarkronor. Den till höger har jag tillverkat själv.

En av våra egna midsommarstänger från tidigare år. Observera kronan av järntråd på toppen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar