söndag 14 juni 2015

Ormkullan

Jag har besökt Ormkullan!

På de flesta åkrar finns det s.k. "holmar", besvärliga sten- eller bergsområden som inte går att använda som åkermark och där naturen får sköta sig själv. En sådan "holme" i min närmiljö fångade min uppmärksamhet då jag plötsligt på avstånd upptäckte att "holmen" var full med någon sort av lila blommor. Jag promenerar dit, det gör jag i vanliga fall sällan, det är besvärligt att ta sig dit över diken och leriga eller sådda åkrar. Den här "holmen" heter Ormkullan.

När jag kom fram till Ormkullan konstaterade jag att de lila blommorna såg ut så här. Det växer massvis av dem i år, också på andra ställen än i Ormkullan. Jag vet inte vad de heter, men har försökt kartlägga vad det är från min gamla bok Fältflora. Kan det vara Tjärblomster?I Ormkullan fann jag också massor av sådana här vita blommor, högt blommande på långa stängsel. Det finns mycket även av dem i år på andra ställen. Jag lyckas inte komma så långt som till en gissning om vad det är för växt på basen av studier i den gamla Fältfloran. Vad är det?


Smultronskörden kommer att bli riklig i år. Till Ormkullan kommer jag att återvända för smultronplockning.


Lingonblommor i Ormkullan.


Grönt i Ormkullan. Här ser fåglarna ut att trivas, det flög flera fåglar upp ur buskagen när jag som ett störande moment anlände dit.
Om man håller ögon och öron öppna kan man finna intressanta saker i sin närmiljö. Redan det att se vardagliga vyer ur en ovanare vinkel kan bli intressant, som t.ex. det att jag nu såg den här gamla ladan ur Ormkullans perspektiv och på hemvägen från Ormkullan såg vägbron av stenblock från dikets perspektiv. Det blir annorlunda, det självklara och bekanta blir lite spännande. Det lurar alltid någonting gåtfullt i varje självklarhet.
Ormkullan då? Varför heter "holmen" just så? Jo, det är ett inofficiellt namn den fått efter att ett barn för mycket, mycket länge sedan blev ormbiten där...

2 kommentarer:

  1. ♥Hei uusi ystäväni! Onpa ihania kuvia!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hei! Kiitos! Ympäristö on täynnä jännittäviä asioita ja on joskus hauskaa ottaa niistä kuvia! :)

      Radera