torsdag 23 juli 2015

Jag renoverar ett gammalt skåp

Jag har under sommarens gång renoverat ett gammalt skåp. Skåpet har nog inte under sina största glansdagar ens varit något fint och dyrbart skåp, men jag såg potentialen i det. Jag har länge letat efter en lämplig möbel till bastun att förvara saker i. Det här skåpet kändes "rätt"!

Så då skrapade jag bort två lager gammal färg, men lämnade medvetet fläckar av gammal färg kvar för att skåpet inte skulle bli "för snyggt" och med tanken att det skulle få en "egen personlighet". Några nya nubbar och spikar måste jag förstärka skåpet med och nya beslag/handtag måste köpas. Jag blandade själv till en egen betsfärg av pigment som jag hade hemma, det fick bli brunt och rött den här gången, betsade och drog över med båtlack ett par omgångar.

Det är jättelätt att blanda en egen bets: torrt färgpigment löses upp i terpentin och blandas ihop med lite lack och så är betsfärgen klar! För att färgen skall sitta ordentligt fast så måste man ännu lacka ett par omgångar över betsen. Jag blandar själv alltid "på känsla", så exaktare recept har jag inte att dela med mig av. Man måste prova sig fram. Om man har ett större och värdefulla projekt på gångs så kan det löna sig att köpa färdig bets, eftersom det är svårt att få exakt samma färg blandad på nytt om det skulle behövas mera.

Nu är mitt bastuskåp färdigt och på plats inne i bastun. Jag har ett slutresultat att visa upp, men jag kommer att visa bilder av skåpet en annan dag!

Så här såg skåpet ut före jag började renovera det.
Skåpet är ute på tork efter att jag skrapat bort målningen och grundlig skurat det rent före betsning och lackning.
Jag lämnade medvetet kvar fläckar med gammal färg, tänkte att det ger skåpet en större personlighet.
Jag blandade till en egen betsfärg och drog två lager halvmatt lack över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar