söndag 5 juli 2015

Jazz och traktorer

Jag blir alltid lika imponerad över hurudana välorganiserade, stora och lyckade evenemang som kan arrangeras med frivillig arbetskraft och talkoanda. Det här veckoslutet har två sådana evenemang ordnats på Kimitoön. Det ena evenemanget var traktorkavalkaden i Kimito på lördagen och det andra är Baltic jazz-festivalen i Dalsbruk som pågått hela veckoslutet och avslutas idag på kvällen. Jag har varit med på ett hörn i båda som nöjd och glad besökare.

TRAKTORKAVALKADEN

Traktorkavalkaden i Kimito gick av stapel igår och ordnades för tionden gången. Mitt intresse för fordon är egentligen lika med noll och mitt intresse för att besöka evenemanget var därför så lamt att jag kom mig dit första gången så sent som förra sommaren. Det var då jag kom underfund med att en traktorkavalkad kan vara intressant även för en person som inte har ett så brinnande intresse för traktorer och andra fordon. Det går att fokusera på olika saker även när det gäller fordon. I stället för att intressera sig för typ motorerna, cylindervolymerna och modellerna intresserar jag mig för bl.a. färger, former, utseende på gamla logon, stämningar...

Förutom massor av utställda traktorer och bilar så var också många gamla maskiner igång och visades upp. Pärtmaskinen gillade jag speciellt bra, eftersom jag fick ta med mig pinfärska pärtor av asp med mig hem. Jag har nu en rejäl bunt pärtor på tork på verandan och har många idéer över vad jag skall göra med dem.

Traktorkavalkaden ordnas på naturbruksinstitutet Brusaby Axxells områden. I Brusaby utbildas bl.a. djurskötare, djursjukvårdare, hästskötare, landsbygdsföretagare och skogsarbetare. På området finns också veterinärmottagning och hittedjursmottagning. Det var möjligt att stifta bekantskap med en del av djuren på området och jag passade då på att ta en titt in i djurhuset där det fanns allt från fåglar till gnagare och reptiler.

I år hade medlemmar från min familj även tre egna fordon med på utställningen.

URVAL BILDER AV TRAKTORER

Solen lyste, det var varmt och det fanns sevärt för lite var och en.

Svårt att välja ut enskilda fordon för fotografering. Alla hade sin charm på sitt sätt.

Många olika former och färger, en del med mera patina än andra.

FORDON SOM MINA FAMILJEMEDLEMMAR VISADE UPP PÅ TRAKTORKAVALKADEN


 David Brown, årsmodell 1955.
 Zetor, årsmodell 1963.
Mercedes Benz, årsmodell 1965.


PÄRTMASKINEN


Jag släpade flera pärtor hem som nu torkar på verandan.

NÅGRA AV AXXELL BRUSABYS DJUR


Mängden fåglar i djurhuset överraskade mig. Det fanns så många vackra och färggranna fåglar.

En av Axxell Brusabys åsnor.

BALTIC JAZZ

Baltic jazz-festivalen i Dalsbruk kör sitt 28:onde år den här helgen, hur många gånger jag själv besökt den har jag noll koll på, men det har blivit många besök under åren och det har utvecklats till en tradition att vistas där. I år var vädrets makter gynnsamma för festivalen och det myllrade av jazzentusiaster och flanörer. Hamnen var full av segel- och motorbåtar och man kunde tydligt se att båtfolket och sommargästerna hade vaknat ur sin vintersömn. I hamnen kändes det nästan som att promenera i ett "mini-Monaco".

I Dalsbruks charmiga slaggstenskyrka bjöds det på en konsert med Antti Sarpila Swing Band och Johanna Iivanainen. Kyrkan var fullsatt och extra stolar hämtades in så mycket som det rymdes. På den konserten befann sig också jag och mitt sällskap.

Segelbåtar i Dalsbruk på jazzfestivalen.

Några motorbåtar i hamnen.

I Dalsbruks kyrka på lördag kväll: Antti Sarpila Swing Band och Johanna Iivanainen.

Kyrkan är byggd av slaggsten, men jag fick ingen bra bild av den då den stod halvt ingömd i grönskan. Jag visar en bild på kolaugnarna vid hamnen istället. De är också byggda av slaggsten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar