torsdag 9 juli 2015

Resemålsättningar uppfyllda i resemålet Tammerfors

När jag åkte till Tammerfors hade jag två målsättningar; att övernatta på det nya och moderna hotell Torni, samt att se Muminhuset i verkligheten. Båda målsättningarna förverkligades och mycket annat till.

Hotell Torni är Finlands högsta bostadshus med sina 25 våningar ovanför marken. Det är också Nordens största konstgalleri med konst på rummen och i korridorerna. Vi valde att göra någonting så onödigt lyxigt som att betala extra för att få en övernattning i ett av rummen högre upp. Vi hade en fantastisk utsikt, men fönstren var förvånansvärt små. Det här var ett annorlunda hotell att övernatta på, någonting för den som vill uppleva någonting annat än de vanliga klassiska grådaskiga hotellen.

Vy från hotell Tornis 25:e våning.
Korridoren på vår våning i hotell Torni. Inredningen gick mycket i grannaste rött och svartaste svart.

Muminhuset som byggdes av Tove Jansson, Tuulikki Pietilä och Pentti Eistola befinner sig i Tammerfors konstmuseum. Där fanns också illustrationer av Tove Jansson och tredimensionella tablåer av Tuulikki Pietilä. Speciellt intresserad var jag av Muminhuset och tablåerna, och jag som alltid gillat Mumintrollen, speciellt från den tiden före Mumintrollen blev hårt kommersialiserade, gick omkring där totalt hänförd och uppslukad av allting runt omkring mig.

Tyvärr var det väldigt mörkt i muséets Mumindal. De utställda arbetena var så sköra att de inte längre klarade av ens dagsljus. En del arbeten var t.o.m. skyddadde inanför svarta draperier. Det var också förbjudet att fotografera, så jag fick ingen egen bild på Muminhuset eller tablåerna. Jag köpte istället ett vykort med bild på Muminhuset och boken "Skurken i Muminhuset" som innehåller en massa mysiga interiörbilder från huset.

Muminhuset på vykortet.

Muminmamman och jag på en av de tre punkter det var lovligt att fotografera.

På en dag och en natt i Tammerfors hinner man inte med så mycket som man skulle önska, men alltid upplever man någonting - som det här konstverket som jag egentligen inte vet någonting annat om än att jag såg massvis av kostymer hänga över en gata. Helheten blev intressant, någonting som jag inte riktigt kan beskriva, tungt, lättsamt, fult, vackert och humoristiskt på en gång. 

Massor av kostymer hänger över en gata.

Sådana här gammaldags marknadskringlor eller kaffepannor som hänger i saluhallar tycker jag att är vackra. Jag hittade flera sådana i Tammerfors saluhall.

Marknadskringla i saluhallen i Tammerfors.

En del av den vackra Tammerkoski som slingrar sig genom staden.

Tammerkoski.

Den här lilla statyn måste jag visa bild på. Den fångade min uppmärksamhet, där den i all sin oansenlighet stod och pissade mitt i en damm. Den pissande pojken är en tillfällig lösning för den här sommaren då dammens ursprungliga och stora springbrunn av någon anledning är borttagen. Konstnären heter Tommi Toija. 

Den pissande pojken i Tammerlampi. 

Längs med forsen bland vilobänkarna fanns många utradade stenbumlingar. Jag vet inte orsaken till varför de fanns där och om det berodde på att någon sett samma fenomen i stenarna som jag, men jag såg att de inrymde flera historier, motiv... vinkel, skuggor, färger och fantasi gjorde att det gick att skönja olika saker i dem, jag fann nytt hela tiden...

I stenarnas former kan åtminstone jag skönja både huvud, kroppar, ögon, munnar, händer, morrhår...

Vi hann med ett besök till Särkänniemi och där kollade vi in hur det ser ut i Jyckeberga efter Mauri Kunnas Koiramäki-böcker.
Där fanns många olika husdjur, bl.a. kor av finsk lantras, åsnor, hästar, kaniner, både levande och sådant som var i samma material som jyckebergaborna var tillverkade av. Där fanns trädgårdar, caféer, teater... ett trevligt, men dyrt ställe och nog mera tänkt för mindre barn...

Jyckebergabor.
Påfågelhannen i Jyckeberga visade upp sina vackra och granna fjädrar.
Hö på stör, inte ofta man ser sådant nuförtiden.
En jyckebergako. Det fanns också en riktig ko med kalv av någon finsk lantras i Jyckeberga.

I Lempäälä, Ideapark, där vi stannade upp hittade jag en jättekarta över Finland på golvet. Den tycket jag att var ganska rolig! Inga kommentarer:

Skicka en kommentar