söndag 30 augusti 2015

Forneldarnas natt och dessa förhatliga fyrverkerier...

Förra natten firades forneldarnas natt, en endast drygt 20-årig nykomling i traditionsvärlden, där eldar tänds längs med Östersjöns stränder likt de forna vårdkasarna. I en del regioner kallas den också venetiansk afton och ses som en villa-avslutning, men den venetianska aftonen har vad jag förstått en lite annan bakgrund än forneldarnas natt. Oberoende av vad man kallar denna kväll och natt och hur man än väljer att fira den, så tycker jag att det är en trevlig tradition, man tar farväl av sommaren och välkomnar hösten, markerar att där det gamla slutar tar någonting nytt vid.

Under forneldarnas natt lyste augustimånen stor och rund och präktig och himlavalvet var stjärnbestrött. Jag vandrade omkring i det fuktiga gräset i den ljumma och månbelysta trädgården, tände mina egna vårdkasar - stearinljus i lyktorna - och skålade med ett glas likör. Gräshopporna spelade sina höstserenader och någonstans fjärran hörde jag kanadagässen skräna.

Någonstans fjärran hörde jag också ett regelbundet dunkande och smällande, inbillade mig först att någon försökte sig på att skjuta kanadagäss i mörkret tills jag kom till insikt om att det troligtvis handlade om att någon sköt upp raketer och smällde av bomber... och när det gäller den saken har jag en bestämd åsikt! Jag ogillar fyrverkeripjäser! De är farliga för hälsa och omgivning, skrämmer djur och är miljöförstörare och de pengar som sättes på fyrverkerier kunde användas för betydligt viktigare ändamål. Om de mot förmodan ändå måste användas, så hör det ihop med nyårsfirandet och bör då hanteras av professionella i samband med någon form av fyrverkerishow under specifika klockslag och på specifika områden. Det är en besvikelse att fyrverkerier nuförtiden också får användas bl.a. under forneldarna.

Firandet av forneldarnas natt blir nog så fint ändå med allehanda andra programinslag som t.ex. sång, dans, god mat, tända ljus och inte att förglömma - de stämningsfulla brasorna som brinner ute på vattnen. För att uppnå en lyckad kväll behövs inte fyrverkerier.

Mina vårdkasar och ett glas kaffe-konjaklikör.

Brasorna i min trädgård.

Tivolilamporna och månen där i bakgrunden.

Den underbara augustimånen på forneldarnas natt.


En magisk natt med fullmåne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar