tisdag 1 september 2015

Nu är grobladstinkturen satt på flaska!

Min farmor berättade för mig när jag var liten att man i hennes barndom satte groblad på sår, blåsor och stickor i huden. Jag testade det aldrig, men många säger att det faktiskt fungerar effektivt. Groblad har däremot nog alltid varit en bekant växt för mig så länge jag kommer ihåg. Det växte massvis med groblad på gårdsplanen i mitt barndomshem och vi barn brukade dra av grobladen vid stjälken för att se hur många sega, gröna "trådar" som stack ur den - så många barn skulle man nämligen sedan få när man blev stor!

Nu har jag själv gjort en grobladstinktur enligt instruktioner från Strömsös Alexandra De Paoli. Strömsös instruktioner hittar du här.

Idag har jag satt min egen grobladstinktur på flaska. Det var lite knepigt att hitta lämpliga mörka glasflaskor med kork, men den som spar han har och jag hittade slutligen det jag behövde i mina egna gömmor. Före grobladstinkturen sattes på flaskor har de krossade grobladen baddat en månad i brännvin i en vanlig glasburk med lock. Ett slag brände jag mig på nässlor och testade den halvfärdiga produkten, det sved en aning av brännvinet, följande dag var brännskadan borta, svårt att säga om det var grobladets förtjänst eller inte...


Strömsö har så bra beskrivningar på hur man tar till vara grobladet, men jag har ändå lite fotograferat min egen grobladsprocess och beskriver den här också på mitt eget sätt.

1) Grobladen skall plockas en solig dag på ett rent ställe. Du kan läsa här om den dagen jag plockade mina groblad.


2) Grobladen skall tvättas rena och torkas torra genom att placeras på en handduk som man rullar ihop.3) Grobladen hackas fint och placeras med 40-procentigt brännvin i en glasburk med lock på . Där skall de badda en månad i rumstemperatur.4) Efter en månad silas bladen bort. Jag använde först en vanlig sil, men gjorde det en omgång till med kaffefilter.5) Sedan är det bara att hälla grobladstinkturen i mörka glasflaskor med kork på. På det sättet håller tinkturen i många år och användes utvärtes på sår, insektbett eller brännskador av t.ex. nässlor. Groblad anses ju så bra även då man skall dra ut stickor från fingrar, vätska ur blåsor eller var ur sår. Jag vet inte om det är skillnad på effektiviteten om grobladet är i tinkturform eller om det är ett färskt eller djupfryst groblad som man kan sätta direkt på skadan som ett plåster.  Det som återstår är att experimentera sig fram...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar