lördag 12 september 2015

Tillverkning av saft med 1970-talets saftcentrifug

På 1970-talet var den här råsaftcentrifugmodellen en riktig "hit", "alla" hade en sådan. Även i mitt barndomshem fanns en sådan. För något år sedan återupptäckte jag råsaftcentrifugen och brukar numera laga några flaskor äppelsaft med den på höstarna. Efter att jag pressat saften ur äpplena kokar jag upp saften med lämplig mängd socker och sätter det på flaska. I kylskåp håller det en tid utan konserveringsmedel och är gott att dricka utspätt med vatten.


Äpplen finns det hur mycket som helst på träden i år, det är ingen bristvara åtminstone i min trädgård.Förutom att använda äpplen som råvara till min saft så tog jag också upp ett par liter röda krusbär från frysboxen som jag körde genom saftcentrifugen... och jo, alla har vi våra nöjen. Själv tyckte jag att det var skojigt att följa med hurudana bubblor, prickar och mönster det bildades när saften droppade ur...
Det blev två sorters saft: Äppelsaft och äppel-krusbärssaft.


Saften hällde jag i synnerligen otrendiga glas- och plastflaskor som jag råkade ha hemma, men när det blev dags för provsmakning så var det nästan lika fint som när man provsmakar utsökt vin! Och jo, jag ger själv saften godkänt! Den blev riktigt bra!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar