tisdag 27 oktober 2015

Halloween... ja... nej...?

Det här med Halloween är någonting som jag har tudelade känslor för. Jag gillar inte likkistorna, skeletten, dödsskallarna, maskarna och allt det där vidrigaste som har en anknytning till det mörka och som framhäver döden ur en sådan synvinkel att det blir till ett spektakel. Spökslott med spöken och fladdermöss går eventuellt an så länge spökena och fladdermössen framställs som snälla och oförargliga. Pumporna som hör halloween till kopplar jag ihop med skördetiderna.

Trots min tudelade inställning till halloween upptäcker jag ändå att jag varje år veckan före Alla helgons dag plockar fram vissa halloweendekorationer som jag har förvarade i en plastkasse på vinden. Där finns nästan bara "snälla" halloweendekorationer, såsom ljuslyktor som liknar pumpor, gladlynta fladdermöss och spöken, samt någon papperslykta. Ibland brukar jag också gröpa ur pumpor och tända ljus i dem till halloween.

I år grävde jag lite djupare i plastkassen och hittade bl.a. våra hemgjorda halloweenhattar av spindelnät och gräsliga insekter. Jodå, någon gång har vi faktiskt haft halloweenmaskerad i det här huset med spindelnät hängande i fönstren och annan till temat hörande rekvisita...

Faktum kvarstår ändå! Jag vet inte riktigt vad jag skall tycka om halloween. Jag gillar att pynta och halloween utgör ett välkommet avbrott i vardagen för extra dekorering av huset, men det finns en gräns för vad jag tycker att är smakligt. Vad som är smakligt eller inte finns i betraktarens öga och inställning. Jag tycker inte att min egen halloweenhatt är smaklig med spindelnätet och de stora insekterna. Idag undrar jag vad jag egentligen tänkte när jag tillverkade den...

Halloween är för mig egentligen mera en skördefest, man tar farväl av hösten och välkomnar en ny årstid. Att det i den skördefesten finns tvetydiga influenser av spöken och fladdermöss som ingenting borde ha att göra med en skördefest tar jag lite som att det t.ex. vid vårt julfirande finns tomtar och troll som heller inget har med julens egentliga budskap att göra.

Halloween blandar jag ALDRIG ihop med Alla helgons dag som står för någonting totalt annat. Jag tänker att halloween inträffar veckan före Alla helgons dag. Alla helgons dag vanärar jag aldrig med fånigt halloweenspektakel. Den dagen firar jag högtidligt på ett helt annat sätt och minns de nära och kära som gått bort före mig.

Jag har satt batteridrivna ljusslingor i papperslyktorna.


Några spöken och fladdermöss av den "snällare sorten".


Ljuslyktorna av keramik som liknar pumpor.


Min gräsliga halloweenmaskeradhatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar