onsdag 16 december 2015

Att inte julstressa

Det är trevligt med jultraditioner, men inte om det förorsakar stress att upprätthålla dem. Jag vill ha en både fridfull och fröjdefull jul. I en sådan jul skall det inte ingå stress och stora prestationskrav. Jag vill enbart fokusera på det som jag själv vill göra och inte på det som jag tror att andra förväntar sig att jag skall göra.

Sjukdomen svår aplastisk anemi tvingade mig till att lära mig konsten att prioritera, att välja bort och se skillnaden mellan väsentligt och oväsentligt. Idag känner jag oftast vad jag vill och sedan satsar jag på det. Energin och kraften räcker helt enkelt inte längre till allt. Konsten att prioritera är ändå någonting som alla borde lära sig, oberoende om man tvingats till det av sjukdom eller inte.

Här nedan funderar jag flyktigt över några av de punkter med anknytning till julen som jag nuförtiden gör på ett annat stressfriare sätt än förr.

JULKORTEN...

... har jag avvecklat från och med i år. I stället har jag betalat in motsvarande summa som julkort och frimärken skulle ha kostat till tre olika välgörenhetsorganisationer som jag valt ut. Det här alternativet känns mycket bättre.

JULKLAPPARNA...

... har gradvis under årens lopp minskat och numera är det i första hand mina närmaste familjemedlemmar som får paket och då i regel enbart med sådant innehåll som jag vet att behövs och som kommer till nytta. Att köpa "onödiga" julpresenter är slöseri med pengar och är inte heller bra ur miljöperspektiv.

JULPYNTEN...

... har jag plockat fram, men enbart ett urval av de julpynt som är känslomässigt betydelsefulla. Det kan vara julpynt som hängt med sedan barndomen, någonting som någon tillverkat specifikt just till mig eller någonting som jag ärvt efter någon kär person som inte längre finns. Julbelysningar har jag också i fönstren. Julgranens "vara eller icke vara" är i vågskålen varje år. Själv skulle jag klara mig bra utan julgran, men det finns många viljor bland julfirarna... Det lutar mot att det blir en julgran från egen skog i år också. I stället för att plocka fram julpynt märker jag att jag i år mera knåpat ihop olika egna arrangemang. Det har känts speciellt roligt med sådant just i år.

JULSTÄDNINGEN...

... är det nuförtiden lite "si som så" med... det blir nog jul utan någon större hysterisk julstädning också. Ett hem skall vara levande... men den lilla julstädning som kommer att ske delar vi på, alternativt delegerar jag alla arbetsuppgifter vidare från mig...

JULMATEN...

... tillreder jag numera själv enbart om jag har inspiration och ork för det. Konstigt nog så har en genuin inspiration infunnit sig av sig själv i år på den punkten. Jag har åstadkommit en hel del på matlagningsfronten redan. Igår bakade jag t.ex. tre kilogram jultårtor, gjorde glöggtilltugg av pepparkaksdeg och mögelost och fyra formar potatislåda. Idag gjorde jag chokladfudge och chokladbollar och jag har haft ROLIGT! Jag har pysslat och sysslat i egen takt med tända ljus medan jag lyssnat på julmusik.

JULAFTONEN...

... följer ett visst schema med vissa programpunkter som vi vanligtvis både vill och försöker hålla oss till. Den brukar rulla på av egen kraft. När julaftonen är förbi upplever jag att den verkliga julfriden infinner sig. Det "obligatoriska" programmet är över och det finns mera tid för att stanna upp, tänka och stilla sig inför det viktigaste, orsaken till varför vi firar jul.

En sak har jag konstaterat! När man bestämmer sig för att bara göra det man orkar eller vill och inte tvingar sig till att anpassa sig efter andras förväntningar, så blir det man väljer att göra genuint roligt! Imorgon tror jag att jag skall laga köttbullar för julbordet, men om jag inte vill eller orkar med det, ja, då låter jag det bara vara. Köpta köttbullar fungerar bra och ett julbord utan köttbullar fungerar också lika bra...

Om man lämnar bort prestationskraven och jakten på den perfekta julen - som i verkligheten troligtvis ändå bara finns på vykort och på glansbilder - blir julen mycket bättre och mera givande!


Det här är köpta pepparkakor (Axos) som jag dekorerade med kristyr idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar