måndag 28 december 2015

Vår julafton, del II

Det är oftast fullt upp med olika programpunkter som avlöser varandra på julaftonen. Det handlar om bl.a. kyrkobesök, att besöka två kyrkogårdar för att tända ljus på gravar, att titta på teve (julfriden utlyses i Åbo och Benjamin Syrsas julhälsning), att dela ut julblommor och konfektaskar till bekanta, att öppna paket, att tillreda mat och att äta mat - och att åter äta mat - och att åter igen äta mat... och en hel del annat...

Trots att jag varje år försöker förminska antalet maträtter på julbordet - för det blir snabbt alldeles för mycket - så har det ändå en tendens att bara av sig självt bli för drygt. Det här året hade vi i varje fall lämnat bort bl.a. den ugnsstekta och palvade grisskinkan till förmån för en palvad hjort. Förutom själva julmiddagen skall man ju också orka med julgröten och julkaffet med de söta kakorna och godiset. Glögg med tilltugg serveras alltid allra sist på kvällen. Årets julaftonsglögg kokade jag själv (första gången jag gjort en glögg helt själv) av lokalproducerad äppelmust och olika glöggkryddor.

I julkyrkan lyssnade vi till julevangeliet, men före julmiddagen läste jag också själv upp det. Mitt i det, uppriktigt sagt, höga tempot som råder på julaftonen, så vill jag inte på något sätt glömma bort orsaken till varför vi egentligen firar julen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar