fredag 22 januari 2016

Stämningsupplevelser på museum

Jag gillar att gå på museer. Det senaste besöket blev på Aboa Vetus & Ars Nova i Åbo. Förutom att jag är nyfiken på att lära mig nytt så letar jag också efter stämningar och upplevelser. Det är faktiskt så att de flesta museer inte bara ger konkret faktainformation om sitt ämnesområde. Oftast får man som besökare ut så mycket mera än så.

På Aboa Vetus & Ars Nova finns mycket intressanta saker att beskåda. Kolla på deras hemsida här vad allt intressant museet har att erbjuda besökaren.

På museet kan man genom basutställningen få veta mera om allt möjligt som berör Åbo stads medeltida liv, samt sådant som handlar om de arkeologiska utgrävningar som gjorts på platsen. Besökaren vandrar mitt i utgrävningarna, bl.a. i autentiska källare under jorden. De medeltida källarna har bevarats då de under flera århundraden fått stå som stadig grund för olika nyare byggnader som senare byggts ovanpå dem.

Det finns också flera tidsbegränsade utställningar på museet. Jag återkommer till en av dem i slutet av min bloggtext.


Jag skall ge några exempel på vad jag menar med stämningsupplevelser på museum:

1. När jag vandrar omkring bland de mörka källarruinerna kommer jag plötsligt fram till ett valv. Låg och dov musik spelas. Två nästan nedbrunna stearinljus brinner i ljusstakar till höger om mig och framför mig finns ett litet enkelt kapell. Där finns ett altare och en altartavla. 

Jag råkar vara ensam på platsen, sätter mig ner på en bänk, vilar en stund och känner av lugnet och fridfullheten. När jag skall börja gå bort därifrån tänder jag själv ett tredje stearinljus. 

Jag har besökt ekumeniska Sankta Annas kapell som invigdes år 2001.

Jag hade aldrig tidigare hört talas om detta kapell, inte väntat mig det bakom stenmurarna och krökarna. Det var en fin upplevelse.2. En medeltida miniatyrvärld har byggts upp för museibesökarna. Mitt i stengången på miniatyren finns en liten röd kula som visar att jag just nu står på denna punkt. Till vänster på miniatyren finns en brunn. En text bredvid miniatyrvärlden berättar för mig att den brunnen fortfarande finns kvar i verkligheten på samma plats till vänster om mig. Jag vänder på huvudet och där är den! 

Plötsligt är jag en del av den historiska medeltiden, jag står vid den riktiga brunnen i verklig storlek och kan fantisera hur världen omkring brunnen en gång för hundratals år sedan verkligen såg ut. På något sätt känns det nästan lite magiskt.3. Föremål som hittas i arkeologiska utgrävningar kan vara nog så förtjusande. Jag tänker på dessa medeltida tegelstenar som tillverkats nära sin byggplats. Medan tegelstenarna torkat har en hund och en råtta och en get (eller ett får) sprungit över dem, trampat på dem och lämnat sina eviga autografer, sina stampavtryck där för eftervärlden.

Kakelugnarna kom till Finland i slutet av 1400-talet och då först till slotten. I Åbo var det under 1500-talet populärt med kakelugnsdekorationer som föreställde lutherska furstar. Det var en faktabit jag lärde mig på museet. Dessa skärvor har man hittat i arkeologiska utgrävningar i Åbo och jag kan bara säga: Nog är de vackra och dekorativa!4. Det här är inget medeltida rum från Åbo! Nej, tro det eller ej, men det är faktiskt en bild från ett rum i ett dockskåp! 

En av orsakerna till att jag just nu besökte Aboa Vetus & Ars Nova var för att besöka dockskåpsutställningen som pågår där för tillfället. Där finns en fantastisk utställning med en samling av dockskåp från Victoria and Albert Museum of Childhood i London. Du kan läsa mera om den på Aboa Vetus & Ars Novas hemsida här . Jag har också själv skrivit lite om den på min andra blogg som du kan läsa här 

I dessa dockskåp kan man känna av så många olika stämningar och få så många nya upplevelser och det är en fröjd för ögat att se hur hantverkare och konstnärer mästerligt åstadkommit sådana här fina små hus.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar