tisdag 12 april 2016

Kalle som gipsbyst

Hos min farmor och farfar fanns en gammal docka som alla barnbarn lekte med. Han fanns hos dem redan långt före jag föddes och hade tydligen varit en kär leksak för alla de andra barnbarnen också. När jag stod i tur att börja leka med honom var han redan både enögd, utan händer och med ett gapande runt hål i ryggen. Någon gång i sina glansdagar hade han i ryggen haft en mekanism som gjorde att han kunde gråta. Fortfarande kan han blinka med sitt ena öga och så har han en liten tunga i munnen som rör sig.

När jag var liten trodde jag att ordet för "docka" var "kalle" och kallade alla dockor för kalle. För det är KALLE jag nu berättat om. Farmor och farfars gamla slitna docka som jag fortfarande har bevarad.

Nu beslöt jag mig för att testa göra en gipsbyst av Kalle. Han är väl lämpad för det, eftersom han saknar hår som kletar in sig i latexen. Dessutom är han inte "vilken docka som helst". Förr var det vanligt att gjuta byst av viktiga människor, stormän. Vi har själva en gipsbyst på väggen av ortens stora skald. Så jo, Kalle är förvisso ingen storman, men en viktig docka, så han skulle nog bli bra som gipsbyst!

Jag är för tillfället förtjust i att ha huvuden och byst som dekorationer och råkade också hitta ett styroxhuvud, en gammal provdocka på vår vind. Den får också stå framme nu.

Kalle blev på något sätt sig inte riktigt lik som gipsbyst. Huvudet blev större och han blev lite mera som en lillgammal farbror (vad nu det sedan är för någonting...)

SÅ HÄR GJORDE JAG GIPSBYSTEN:

Jag köpte latex i hobbyaffären. Formen gjorde jag så att jag penslade 7-8 varv latex på Kalles huvud och axlar. Latexen fick torka mellan penslingarna. Jag var tvungen att klippa upp latexformen baktill för att få formen bort från Kalles huvud, men det gick bra att lappa ihop det med latex igen. Sedan hängde jag latexformen i en blomkruka med hjälp av en grillpinne och fyllde formen med gips. Efter ett dygn hade gipsen torkat så mycket att jag kunde klippa upp latexformen vid bakhuvudet och ta ut bysten.
Det blev lite gips över och då passade jag på att hälla gipsen i formar som jag har hemma från tidigare. Det blev några kossor och en ljusstake för värmeljus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar