onsdag 1 juni 2016

Mina tre favoriter

Egentligen är det totalt omöjligt att svara på frågan: "Vilken blomma tycker du bäst om?". Det finns så mycket vackert och intressant och alla blommor och växter har sin egen funktion och skönhet.

Om jag ändå skulle tvingas svara på frågan så är det nog teveronikan jag stannar för. Den lilla vackra blåa blomman som inte mår bra av att tas in i vas, som bara bildar små blåa blomstermattor och kanske trampas över just för att de är så små och oansenliga. Varje försommar skuttar mitt hjärta till lite extra när jag ser de första teveronikorna - det är väl ett tecken på att jag saknat dem och gillar dem speciellt mycket?

Syrenen är ju egentligen en buske, men dess blommor och ljuvliga försommardoft minner om att sommaren nalkas. I syrenernas tid blir jag nostalgisk. Det påminner om barndomens och den efterlängtade vårens skolavslutningar med den befriande psalmen "Den blomstertid nu kommer" - om ett härligt sommarlov med sol, bad och fullständig frihet framför. Syrenens blomma och doft är suverän, för vilken annan blomma frigör så mycket känslan av lycka?

Den tredje favoriten tror jag att heter vårtörel. Det är en gammaldags gulgrön perennaväxt. Jag kommer ihåg att den i min barndoms dåvarande köksland envist växte likt ogräs och jag trodde länge att den var ett besvärligt vildvuxet ogräs likt maskrosen, tills en väninna visade att hon hade den i sin trädgård och jag fnyste: "Nämen, det där är ju ogräs!!!". Jag blev upplyst om att det är en fin gammaldags perenn. Det slutade med att jag kom hem med en planta till min egen rabatt och jag har lärt mig älska den. Den är en helt underbar växt som är så vacker från vår till höst. Vilken annan blomma kan man njuta av under tre årstider?

Teveronika

Syren

Vårtörel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar