torsdag 21 juli 2016

Att leka turist på ställen man besökt "tusen gånger" tidigare.

Igår lekte jag turist, måste väl kalla det "leka", eftersom jag besökt platserna ungefär "tusen gånger" tidigare. Jag rörde mig på Kimitoön, främst i den tidigare kommunen Dragsfjärd. Det blev en nio timmar lång utfärd, där vi (jag och väninnan) besökte olika platser i fyra små byar. Det blev bl.a. fyra matrestauranger /caféer, två loppisområden, två museer, fem utställningar, shoppar och hantverksbodar och... ja, det blev en hel del och vi tog god tid på oss, ingen brådska, ingen panik, ingen stress. Och färdiga blev vi inte! Det finns så mycket, mycket, mycket mera att kolla in - även om man sett allting tidigare!

Jag har märkt att jag blivit en mästare på att upptäcka nya saker och samla på mig nya erfarenheter från sådant som jag sett, hört och gjort hur många gånger som helst tidigare. Det är väl någon form av förmåga jag lyckats utveckla då min hälsa inte längre tillåter allt för stora strapatser, att gå på djupet där jag står istället för att flyktigt fladdra vidare hit och dit och långt och fjärran.

Museerna ändrar sina utställningar från år till år, det kommer nya sommarrestauranger, shopparnas urval förändras... det blir alltid annorlunda... vädret, sällskapet, humöret, människorna man möter... allt inverkar och påverkar. Det är totalt omöjligt att uppleva exakt samma sak två gånger. Det finns alltid en skillnad.

Vi startade med att gå på det traditionella "brukstorget" i Dalsbruk. Onsdagstorget har alla tider varit en viktig samlingspunkt där folk handlar och träffar varandra. Vi hade tur med vädret. Sol, sol, sol. Underbart, perfekt sommarväder. Det hade många andra också upptäckt - det var massor av semestrande människor igång, både sommargäster och lokalbefolkning.

I Dalsbruk passade vi på att inspektera det nyöppnade och nyrenoverade caféet Ruukin sauna, en byggnad i slaggsten som förr i världen fungerade som bastu - och gör det också nu igen! Där passade jag på att avnjuta en portion italiensk citronglass.

Följande café i Dalsbruk som vi besökte var Rosala handelsbod, där finns ett brett sortiment av drycker och tilltugg. Där finns även möjlighet att shoppa allt från hantverk till tesorter och choklad, ja lite "allt möjligt". Där finns också en hel del konst utställt. Och vill man, så får man, välja att bara vila i den gemytligt inredda övre våningen.

Efter det här började hungern smyga sig på och vi begav oss iväg till Labbnäs semesterhem, några kilometer från Dalsbruk. Där pågick ett årligen återkommande loppisevenemang där man fick köpa fisksoppa. Jag har aldrig tidigare besökt det här evenemanget, men nog platsen många gånger tidigare. Så där blev det alltså att äta fisksoppa.

Söderlångvik gård med café Vivan, hantverksshopen och Amos Andersons museum blev nästa besöksmål. Den platsen besöker jag så gott som varje år, ibland t.o.m. flera gånger per år. Där finns alltid mycket att beskåda.

Oftast pågår flera olika konstutställningar samtidigt, så också i år. I själva museet fanns en rolig utställning. Vi fick en karta över rummen med olika punkter utsatta där man kunde hitta olika konstinstallationer. Installationerna var ofta så kluriga och påhittiga att de var svåra att upptäcka; enkla, vackra, roliga, men så diskreta och välkamouflerade att det utan kartan med lätthet hade kunnat bli oupptäckta. Det var lite som att gå på skattjakt! Tyvärr kommer jag inte ihåg vem det var som gjort de här konstinstallationerna.

Avslutningsvis avnjöt jag en läcker pannacotta på terrassen till café Vivan på Söderlångvik gård.

I Björkboda stannade vi upp och gick in i Björkboda låsmuseum! Nåja... det var bara tre dagar sedan jag var där senast... tydligen har jag tänkt bosätta mig i museets granna och mysigt inredda 1970-talsrum... men intressant var det igen! Som jag tidigare nämnt - det som är samma är inte ändå aldrig riktigt samma en gång till!

Så där i grova drag berättat var det väl ungefär så här den lyckade utfärden såg ut. Och så var det väl någon direktförsäljningspunkt längs med vägen som vi tittade in i och lite annat också... det ena ledde till det andra och...

... och plötsligt, av bara farten, hade nio timmar gått...

Jag gissar att alla besöksmål jag berättat om har egna hemsidor eller facebook-sidor (om någon skulle vara intresserad av att besöka dem), men jag orkar tyvärr inte själv just nu sätta tid på att googla fram länkar...

Söderlångvik gårds hantverksbod med ljuskronor i luffarslöjd och blommiga och fjärilsprydda keramikkoppar som jag känner att jag starkt vill ha!

Söderlångvik gårds café Vivan.

Maffig utsikt över landskapen från andra våningens terrass i Amos Andersons museum.

En interiörsbild från ett av de magnifika rummen i Amos Andersons museum där jag gick på "skattjakt" efter konstinstallationer. Även på denna bild finns en konstinstallation.

... även på denna bild finns en vacker guldskimrande konstinstallation!

...och här hittas en blommig sådan...

... men här är den ganska tydlig... tänk att t.ex. trådar och garn och pärlhalsband kan se så "gott" och ätbart ut!

Enkelt, men vackert och roligt!

Huvudingången till Labbnäs semesterhems huvudbyggnad!

En bild från Rosala handelsbod... men bilden ger inte riktigt rättvisa över vad allt som kan hittas där inne.

Ruukin Sauna - bruksbastun som fått ett nytt liv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar