tisdag 5 juli 2016

Det gick inte som i Strömsö: Betongföremålskläckningsstationen

"Det gick inte som i Strömsö!". Egentligen avskyr jag den där urvattnade repliken, men den här gången måste jag nog ty mig till den jag också!

Det var så att jag skulle gjuta olika betongföremål och till en viss grad hade jag förberett mig en tid för händelsen genom att samla ihop lämpliga gjutformar. När den rätta inspirationsdagen inföll och jag skulle köra igång, så upptäckte jag att affären som sålde betong / cement hade gett fel typ av cement. Jag hade uttryckligen begärt en variant där det bara skulle fyllas på med vatten, men nu visade det sig att sand och grus saknades i blandningen. Sand och grus måste man fylla på själv. Instruktionerna på säcken var också bristfälliga då det inte klart framgick hur och i vilka proportioner man skulle blanda ihop det hela. Det stod att man skulle skaffa den informationen på nätet! Nåväl, det tyckte jag att jag inte hade tid med, eftersom det var EXAKT NU jag ville gjuta! Dum var jag som inte kollade in säcken genast när jag hade köpt den...

Jag behövde nu hjälp med att skaffa sand och grus och sanden, blandad med lite rötter och mylla också för den delen, skaffades snabbt från ett närbeläget dike med naturlig sandmark. Sanden hade jättesmå sandkorn.

Proportionerna "betong - sand - vatten" hittade jag frimodigt på själv och tro inte heller att jag sedan själv hade krafter att röra om i sörjan. Jag behövde hjälp med det också!

Vid det här laget var mina begränsade fysiska krafter (är ju som jag tidigare berättat inte helt stark efter en benmärgstransplantation för några år sedan) och inspiration redan långt borta, men hade jag påbörjat projektet så var jag tvungen att också avsluta projektet. Flera av formerna visade sig också dåliga. Jag borde ha tänkt efter noggrannare. Det blir t.ex. inte bra om man skall gjuta en grop i betongen och lägger i en blomkruka med hål i botten, betongen sipprar förstås in i krukan genom hålen... dumt, dumt... jag hade bara inte tänkt på att massan är så lös när man gjuter.

Formarna med betongmassan fick ruvas av väder och vind i två dagar, sedan startade kläckningsarbetet. Det var förstås spännande, men då upptäckte jag följande problem! Jag hade inbillat mig att det skulle gå att ta loss formar från stelnad betong utan att smörja formarna med fett. Fel! Det går i regel inte! Tips! På den punkten kan man inte fuska! Det var ett riktigt elände att få loss formarna och några betongföremål kraschade och tog skada i det skedet.

Dessutom hade jag gjort direkt skrattretande missar, som t.ex. gjutit in upphängningskrokar i fel ände, så att föremålet blev upp och ner när man skulle hänga upp dem (hehe)!

Ja, så här kan det gå när man som oerfaren försöker gjuta betongföremål. Oerfarenheten skall heller aldrig kombineras med låg inspiration och trötthet. Jag tänker i varje fall inte den närmaste tiden ta itu med nya betongprojekt. Just nu känns det inte riktigt som min grej... men jag glömmer fort... så vem vet... lite klokare nästa gång... och så håller jag på igen... för jag glömde att prova gjuta betongpumpor av strumpbyxor och snören och betongfingrar i plasthandskar...

Mina betongföremål blev inga mästerverk, men de duger trots allt som dekorationer i trädgården. Där får det stå, sommar och vinter i ur och skur.

Här är bilder på mina betongföremål som kläcktes på betongkläckningsstationen:

Ensamma huvudet blev aningen scary då resten av bysten lossnade. Samma variant av bysten har jag gjutit i gips. Jag gjorde själv formen av silikonmassa på våren. Den föreställer barndomens docka Kalle.

Betongägget gjöt jag i ett stort plastpåskägg. Över metallfatet lade jag betong som fick torka.

Det andra betongägget och det mindre fatet gjorde jag på samma sätt.

Jag gjöt två betongmasker i vappenmaskeradmasker. Jag har en idé om att göra en springbrunn utan vatten med hjälp av det här gamla tvättstället och betongmaskerna. Får se om jag förverkligar idén.

Här är den andra masken. Tyvärr har jag gjutit in upphängningskroken nedtill! :) Får se hur jag löser det lilla problemet. Ett upp- och nervänt huvud!

Rabarberplattor. Jag lade betong över rabarberbladets undersida och så fick det torka.

Här är ytterligare en rabarberplatta.

Betonkakor gjutna i kakformar och totalt omöjliga att få ur formen utan att ha smörjat in formen först. Formarna måste totalförstöras. Bitarna bredvid är rester från ett tappert försök att göra en betongbok, ett betongherbarium. Jag tänkte att det kunde fungera om man doppar en vanlig bok i mycket blöt betong, låter boken suga i sig betongen och därefter får stelna till en fin bok. Lyckades inte den här gången, men utesluter inte att det kan lyckas en annan gång.

En liten trasig röd korg från min barndom blev ett förlängt barndomsminne i den här formen. Det skulle bli en kruka, men det fungerar inte att gjuta betongkrukans grop med hjälp av en plastblomkruka. Inte ens om man försöker fylla plastblomkrukans hål med en pinne... betongen läcker igenom...borde ha tejpat...

En sprucken tallrik med Snövit och de sju dvärgarna och en krossad muminmugg blev så här i någon typ av miniatyrdamm. Den lilla krukan skulle bort när allting torkat, men den sitter nog för gott där den sitter. Jag borde ha smörjat in rikligt med fett på den.

Lite tilltufsad...
Betongföremålen ligger nykläckta på trappan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar