fredag 1 juli 2016

Medeltida modeuppvisning

Medeltida marknaden i Åbo är en av mina absoluta favoritmarknader. Även om konceptet är ungefär det samma varje år finner jag alltid någonting nytt. I år gick jag och tittade på en modeuppvisning. Det var så avslappnande att ta en liten paus från det livliga marknadsvimlet i stekande sol, vila fötterna och bara följa med när det ena efter det andra vackra medeltida klädesplagget visades upp.

Samtidigt som dräkterna med sina märkliga och stora huvudbonader med slöjor och svanshuvor, med dagens moderna ögon sedda, ser direkt fåniga ut, så är de oerhört vackra detaljerade konsthantverk. Väldigt många dräkter hade löstagbara ärmar och lite roligt var det med männens strumpbyxor; de var fastbundna i bältet vid midjan för att hållas uppe.

Det är alltid spännande att se vad man kan tänkas hitta för produkter till salu på marknaden. Många produkter är sådana som inte kommer emot i någon vanlig supermarket, sådant som man inte ens förstått att existerar. Jag köpte t.ex. en påse inhemskt örtte och inhemska rosendoftande hudprodukter av en person som sysslar med bl.a. koppning. När jag hinner måste jag studera den här saken lite noggrannare på nätet.

Stämningen var på topp på marknaden. Förutom att det fanns massor med olika försäljare och människor som sprang runt och ropade och skränade i sina medeltida dräkter, sjöngs, musicerades och spelades det med ovanliga instrument såsom horn och harpor. Även olika konstnärer var i farten, såsom performance artister.

Och nu en liten parentes, en liten avstickare från det ämne jag egentligen skriver om i bloggen idag: Den som följt min blogg har kanske anat sig till att jag gillar marknader och också lopptorg och det är högsäsong för den typen av aktiviteter för mig just nu. Jag hann t.o.m. byta till en helt annan stad idag och besökte ett "rompetori", vad det nu heter på svenska... och där fann jag fyra härliga sirliga turkosa järnstolar förmånligt, MEN, ve och fasa, jag måste fundera under en halv minut över om jag skulle köpa dem eller inte och när jag gick tillbaka för att köpa dem, ja, då hade en annan människa sekunden före redan hunnit köpa dem. DET harmade mig! *harmar*harmar*harmar*harmar*

I vilket fall som helst har jag haft en mycket trevlig dag och här är några utvalda bilder från Åbo medeltida marknad. Jag har igen retuscherat ansikten. Jag försöker undvika att sätta in bilder på andra människor än mig själv (och anser inte att det heller är nödvändigt så ofta).

Här kan du läsa om förra årets besök på medeltida marknaden i Åbo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar