fredag 29 juli 2016

Överraskningar i Raumo

Jag fortsätter på temat Gamla Raumo, staden som jag besökte på tisdagen. Det var en intensivt innehållsrik dag och jag har någonting som jag ännu vill skriva om här på min blogg gällande det besöket. Du kan läsa mera om besöket i mitt förra blogginlägg.

När vi vandrade omkring i Gamla Raumo och steg in genom välkomnande öppna dörrar kunde man mötas av trevliga överraskningar. En av de intressantaste överraskningarna som gjorde stort intryck på mig var nog när jag råkade stiga in i den för mig obekanta konstnären och skulptören Kerttu Horilas ateljé och trädgård och fick se hennes arbeten. I ateljen fanns mest skultpturer i människostorlek. Besökarna fick också gå ut i hennes trädgård och det var nog en upplevelse! Bland blommande blomster, grönväxter och palmblad kunde man finna allehanda skulpturer i människostorlek.

Här är ett urval av dem:

En annan konstnär som välkomnade besökare var en man som tillverkade alla möjliga figurer av någon typ av tunn mässingplåt. En del av föremålen var också motordrivna och kunde röra sig. Tyvärr kommer jag inte ihåg konstnärens namn.

Här är en bild på en del av hans arbeten:


En loppisgård visade det sig vara en kyrklig helhet bestående av ett ortodoxt bönehus, Heliga Nikolaos bönehus (min egen översättning; på finska heter den Pyhän Nikolaoksen rukoushuone) och en ikonutställning. Där fanns också en loppis och om jag minns rätt också en cafeteria.

Jag gillar att gå in i kyrkobyggnader och har alltid fascinerats av ikoner. Detta dels för att både kyrkor och dess föremål och ikoner är vackra och värdefulla konstverk och hantverk, dels för att de bär på långa viktiga traditioner, berättelser och är en del av världens historia och dessutom för att kristendomens Gud är mycket viktig för mig.

Här är en bild av några ikoner från utställningen och en bild från bönehuset:Jag letade också upp Raumo evangelisk-lutherska kyrka, Heliga Korsets kyrka, som byggdes i slutet av 1400-talet av franciskanermunkar. Det är en mycket dekorativ och vacker  kyrka. I kyrkbänken satt en stillsam och tystlåten äldre gråhårig och gråklädd dam med psalmboken i handen. Jag såg henne först i ögonvrån, men var tvungen att vända på huvudet för att titta lite närmare på henne då jag märkte att folk verkade så intresserade av henne. Det var då jag upptäckte att hon var en staty! Efteråt kom jag underfund med att hon måste vara en av skulptören Kerttu Horilas arbeten.

I kyrkans källarbyggnad pågick en konstutställning med målade tavlor. Jag gillade tavlorna också! Utanför dörren höll konstnärinnan på med att måla ett landskapsmotiv från Raumo. Visst blir målningen fin? Tyvärr kommer jag inte ihåg konstnärinnans namn.

Här är tre bilder från kyrkobesöket:
Eftersom det var spets/knypplingsvecka så pågick det en hel del utställningar i ämnet runt omkring i Gamla Raumo. Jag besökte en del sådana som råkade komma i min väg. Jag tror att jag besökte arbetarinstitutets knypplingsutställning och möjligtvis kan de gamla förklädena vara en utställning i marthornas regi. Ja, jag vet inte säkert... tyvärr kommer jag inte längre ihåg arrangörerna och alla platserna, men det som visades upp minns jag desto bättre. Kolla t.ex. de fina knypplade dukarna och dekorationerna på festklänningarna! Och visst är förklädena gulliga?
Ja, nu får det vara nog om Gamla Raumo. Jag vill ändå påpeka det en gång till: Det finns mycket att titta på i Gamla Raumo! På basen av min egen erfarenhet så rekommenderar jag ett besök där!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar