tisdag 12 juli 2016

Så här är det i hönshuset just nu!

I dagsläget värper hönorna 3-5 ägg per dag. Jag ser fram emot att en dag hitta fulltaligt, 7 ägg, i redena, men den dagen har inte ännu kommit. Tyvärr glömde jag fråga hönsförsäljaren när hönorna är födda, jag vet bara att de skulle börja värpa inom juni månad.

Senast jag hade hönor värpte de fulltaligt redan när de anlände till vårt hönshus och så höll de på i flera år, jag har inget minnet av att det ens under vintern skulle ha bedarrat. Å andra sidan var det hönor som kom från en stor hönsfarm och som speciellt avlats fram till dundersupereffektiva värphöns. De hönor jag har nu är av samma ras, men de har kläckts i en äggmaskin av en person som har hönor i liten skala som hobby och hönorna har fått vara glada sprätthönor som sprungit ute i naturen från början. Kanske de aldrig blir lika effektiva som uppfödda burhöns, vars enda uppgift i det korta livet är att värpa, värpa och åter värpa...

Jag är ändå så glad över mina hönor, äggen räcker mycket väl till för det egna behovet även om de inte skulle bli effektivare värphöns! De är väldigt sociala och pratsamma individer. När jag går in i hönshuset har jag dem alla samlade runt omkring mig, livligt diskuterande, och de gillar att vara i famnen, bli lite krafsade och ompysslade. De är riktiga gosehönor!

Hönshuset är placerat i ladugårdens gamla mjölkrum. I utrymmet intill det har jag det s.k. "hönskontoret", där jag förvarar hönsmat, skålar och grytor, halm och sand och diverse andra nödvändiga hönstillbehör. Nu har jag fått bort den anskrämliga gamla mjölkmaskinen från väggen och fått nya praktiska hyllor dit istället.

Jag har inte helt förmått stoppa min inredningsiver, så jag har gått löst också på hönshuset, t.ex. passade jag på att spika upp ett par turkosa hönstavlor på väggarna i "hönskontoret", bilderna printade jag ut från nätet. Jag har också släpat blomkrukor med ängsblommor och betongföremål dit...

I helgen lyckades jag hitta vaktelägg i en liten söt äggförpackning och kunde inte motstå frestelsen att köpa den. Det är många år sedan jag senast smakade på vaktelägg och förpackningen var så gullig. Nu har jag ätit upp de små vakteläggen som var som små karameller och den lilla söta förpackningen har jag som dekoration i hönshuset.

Ja, och ännu en sak! Tuppen Urban som hade lite problem med att ta kommandot i hönshuset har nog stationerat sig nu och blivit herre på täppan! Han har växt och blivit märkbart större och frodigare och är mycket mån om sina hönor. Han övervakar och vaktar dem noga, men gol tillsvidare aldrig i andra sammanhang än när han blir orolig över något okänt ljud eller obekant händelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar