lördag 30 juli 2016

Urban har tagit över kommandot

De sju hönorna och tuppen Urban mår bra! De kacklar och kuttrar tillsammans och Urban spatserar stolt och högmodigt omkring och ser till att allt är väl, att läget är under kontroll. Han meddelar dem när maten anländer så att de inte skall missa mattiden (vilket det inte finns risk för, så glupska är damerna nog) och han håller reda på att de värper ordentligt. Han lägger näbben i blöt i egentligen allting - inget går honom obemärkt förbi.

Dessutom har Urban nu lärt sig gala som en riktig tupp bör - troligtvis till grannarnas stora förtjusning (men ingen har ännu klagat, grannsämjan är fortsättningsvis mycket god). Han gol högt och ljudligt. Det intressanta är att han startade med besked riktigt ordentligt för knappt två veckor sedan, på en måndag förmiddag, helt plötsligt. Före det hade han varit totalt tyst, bara lite kuttrande och plötsligt bara brakade han igång!

Urban är nu helt tydligt chefen i hönshuset. Det är han som har kommandot och som kommenderar var skåpet skall stå. Men han är snäll! Han har hittills aldrig visat tecken på aggressivitet som jag hört att en del tuppar kan göra. Han är ståtlig också, en riktig dekoration. Lite komisk är han också, där han stelbent spatserar runt med näbben riktad mot molnen.

Åtminstone sex hönor värper ägg nu. Den sjunde är jag lite osäker på. Jag är inte helt säker på om jag plockat sju ägg på en dag. Det gäller ju att kunna räkna till sju för att få det här klarlagt och det är här jag lite missat... Jag tror att det plockats sju ägg någon enstaka gång. En gång hittade jag ett ägg i uteburen och en gång ett som värpts mot kvällssidan. Normalt värper alla hönorna på förmiddagen före klockan tolv, senast klockan ett, och intressant nog så gillar de alla att värpa i redet längst mot dörren, fastän det finns två reden till att välja mellan.

Jag misstänker alltså att det finns en latmask i gruppen, en som börjat sin äggproduktion betydligt senare än de andra, som värper bara ibland och lite där det råkar sig och också lite vilken tid som helst under dagen.

Det är väldigt intressant att följa med livet i hönshuset, studera hur de kommunicerar med varandra. Det är inte alls svårt att tolka deras kommunikation om man lite följer med dem.

Jag gillar att göra det fint i hönshuset också. Jag har lagt upp plåtskyltar på dörrarna, planterat ängsblommor i krukor, satt upp tavlor och dörrkransar och en samling vykort med hönsmotiv. Speciellt vykorten med Petson och Findus och deras hönor gillar jag massor. Och det kommer mera hela tiden anefter jag hittar lämpliga prylar med hönstema. Själva grovstädningen i hönshuset får jag lyckligtvis hjälp med, eftersom jag dels har begränsat med fysiska krafter och dels också är allergisk mot hö och halm.

Här är några bilder från hönshusets utrymmen:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar