måndag 8 augusti 2016

Besök i Nådendals gamla stad

I helgen besökte vi Nådendals gamla stad. Inget Muminland för vår del längre, det är passé. Den här gången blev det inte heller ett besök på lyxiga Nådendals bad, men väl nog på flera andra ställen.

Nådendals gamla stad är inte stor, men de gamla krusidulliga träshusen och gränderna är idylliska så det förslår. En vacker solig dag är det mycket trevligt att bara vandra omkring där. Där finns små butiker och restauranger och konstutställningar och hotell. Det skulle vara roligt att någon gång övernatta i något av de små söta hotellen som finns där.
I en av butikerna (som jag besökt många gånger tidigare) upptäckte jag, bland de många trånga små rummen fullpackade med föremål, plötsligt en vägg som agerade som mini-museum. Det var en liten Titanic-utställning. Där fanns både originala och kopierade föremål från Titanic. Intressant! Även någon sort av Titanic-föremål fanns till salu.
Ångbåten Ukko-Pekka, som lär vara den sista ångbåten i skärgårdshavet, var i hamn när vi var där, och vilket grymt högt tutande ljud den fick ur sig! Jag har aldrig åkt med den, men skulle inte vara helt ointresserad av det någon gång i framtiden.


Strandpromenaden känns väldigt internationell. Folk från alla länder strömmar förbi när de vandrar vidare mot Muminlandet. Längs med den promenaden har vi ett favoritmatställe, restaurang Merisali. Där får man för ett rimligt pris god buffémat.Det finns flera ställen i Nådendal som är intressanta att titta lite närmare på. Ett av dem är Nådendals kyrka. Den här gången besökte vi den inte, men jag fotograferade kyrkan nerifrån strandpromenaden. Nådendal har ju en intressant klosterhistoria.


Under vårt besök råkade det pågå ett strumpstickningsevenemang. Under medeltiden lärde birgittinernunnorna nådendalsborna att sticka och också hur de skulle sticka strumphälen. Nådendalsborna stickade därefter ivrigt strumpor som även exporterades utomlands.

Under evenemanget pågick bl.a. stickning av en flera meter lång stor strumpa. Jag fick också information om garnfärgning, som t.ex. hur många, en del direkt överraskande färgvarianter, t.ex. en lök ger.


Presidenten "var ute på stugan", flaggan vajade i topp! Längre än till grindarna och stängslen kom vi dock inte in på området. Guidade rundturer i Gullrandas trädgård ordnas vissa klockslag, men den här gången nappade vi inte på det.Nådendal är nog på många sätt en ljuvligt gullig liten stad. Däremot gäller det att vara mycket uppmärksam på hur och när och var man parkerar sin bil. Lapplisorna cyklar frenetiskt runt och letar efter orsaker till att skriva ut böteslappar. Även vi såg i helgen hur lapplisan cyklade runt, men vi klarade oss undan böter. Så gott som alla jag känner har någon gång fått parkeringsböter i Nådendal. Orsakerna kan vara absurda och handla om t.ex. parkering millimeter för nära en vägkorsning (lapplisans tolkning av avstånd).

Nådendal är alltså också känt för sin effektiva övervakning av parkeringar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar