onsdag 17 augusti 2016

Dåligt med skörd från trädgården

Hösten närmar sig... eller har vi den redan här? Det mesta i min trädgård börjar i vilket fall som helst närma sig sitt slut, enbart ett fåtal blommor blommar längre och trädgården väntar på att jag skall fortsätta städa och rensa i den. Jag har ändå inte riktigt haft tid och energi att prioritera den biten just nu.

Det finns och har funnits en hel del i min trädgård att skörda om man vill. Vinbären och krusbären ville jag inte ha, så dem lät jag andra plocka som var i större behov av dem. Jag skall här berätta om några iakttagelser jag gjort i min trädgård.

Det har varit ett ovanligt insektrikt liv i trädgården i år, på gott och på ont. Det har varit totalt underbart med alla fladdrande fjärilar, dem välkomnar jag och försöker också sträva till att ha blommor som fjärilar, humlor och bin tycker om.

Jag har också upptäckt insekter som jag aldrig tidigare sett. Jag vet inte om det är en god eller en dålig sak. Nya insekter och arter som hittar allt längre norrut kan med tiden visa sig vara katastrofer. Speciellt en liten lurvig grådaskig humla med lång snabel som arbetade mycket hårt på vårkanten med pollineringen och som snabbt flög från blomma till blomma har jag funderat över. Vad var det för en figur?

Tyvärr har trädgården också invaderats av en massa skadeinsekter. Jag har haft ordentliga problem med skadeinsekter på det mesta i år och gått omkring och sprayat med min tallsåpelösning lite här och där...

Titta på mina tomater! Någonting äter sig in i dem och lämnar bara skalen kvar. Före det åt gröna maskar upp tomatbladen. När jag fick bukt med maskarna så kom det här problemet istället. Jag har hittills inte fått en enda ätbar tomat - även om jag har massor av gröna tomater som väntar på att få mogna.Sedan har vi problematiken med mina pumpor. Jag har olika typer av pumpor, men det slutar lika med dem allesammans. Det börjar bra och växer fina stora gula blommor, ibland hinner också frukten utvecklas en aning, men plötsligt så är bara stjälken kvar. Jag har hittills fått bara tre små prydnadspumpor och halloweenpumporna får jag nog glömma.


Någonting gillar också att gnaga på blommor och blad. Min klematis är tyvärr ett av offren.


I de flesta fall har jag inte fått fast de skyldiga. Jag har misstänkt både sniglar och olika skalbaggar. För det mesta ser jag bara spåren av förödelsen, inte vem eller vad som ställt till det.

Just nu är det aktuellt att skörda äpplen. Getingarna har hunnit långt före mig. När jag igår skulle plocka in äpplen i en korg, så konstaterade jag att getingarna redan smakat på de flesta. Äppelträdet som skulle skördas gav mig inte många äpplen.


Bland de sista som brukar blomma i trädgården är de japanska lyktorna. Jag tycker så väldigt mycket om dem. De är så glada i färgen och välkomnar den nya årstiden hösten. De har tidigare vuxit som ogräs i trädgården och jag har under årens lopp alltid plockat in dem och torkat dem direkt i vaserna. I år blir det inte så. De enda få japanska lyktor som finns kvar är de som växer mellan växthuset och det upp och nedvända gamla badkaret. Vad hände med dem? Kan kirskålen som envisas med att växa i samma land ha tagit över livsutrymmet för rotsystemen?


Någonting som jag i varje fall lyckats bra med är ananaskörsbären. De har gett mig en riklig skörd. Någonting har jag att känna mig nöjd över!


Det som jag också känt mig nöjd över är alla ängsblommor i kruka som blommat länge och blommar fortfarande, lättskötta, variationsrika och bedårande vackra!


Det är många som sagt att de haft en lättskött och blommande trädgård i år. Tyvärr har det inte riktigt varit så för mig. Jag hänger ändå inte läpp för det! Om man har en trädgård så får man räkna med att inget år är likt ett annat. Det är det som också är en del av det spännande intressanta. Att iaktta. Och känner man sin trädgård, vet vad man har där och hur det brukar bete sig, ja, då upptäcker man ännu noggrannare hur nyckfull naturen är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar