måndag 22 augusti 2016

Välkommen höst!

Jag tycker om alla årstider. Tänk vilken gåva att få bo i ett land med fyra varierande vackra årstider! Tänk vad tråkigt det skulle vara om året såg likadant ut hela tiden! Jag har med glädje välkomnat den spirande uppvaknande våren, den sprittande spralliga sommaren och nu den murriga färgglada hösten. Vintern är kanske jobbigast. Jag har svårt med kylan och halkan. Men vintern är gnistrande ren och vacker.

Det har varit höst i luften redan länge. Det känns i atmosfären. Det är som om någonting plötsligt en dag skulle stanna upp, hålla andan och bli annorlunda. Sedan hör och ser man de första tranorna och kanadagässen skränande flyga över i en plog. I år har kanadagässen valt uppsamlingsplats före flytten söderut på en åker nära mitt hem. Jag har aldrig tidigare sett så många kanadagäss tidigare. Mot kvällssidan är det ett fruktansvärt skränande och tjattrande och det landar allt fler och fler på åkern, hundratals, kanske tusentals, jag vet inte.

Så småningom hör man tröskverken ute på åkrarna, det susande ljudet från torkarna då säden torkas.

Sommarens sista blommor blommar. Hos mig är det bl.a. gullris, luktärt och japansk lykta. Vildvinen är bland de första växter som väljer att byta om till en grann rödlila höstfärg.

Igår överraskades jag av att hitta stora mängder av björnbär. Jag som i många år trodde att de planterade björnbären torkat bort och dött, upptäckte plötsligt, när jag rev gräs åt hönorna, att björnbärsplantorna återuppstått och nu ger massor av skörd. Det blir en av de sista skördarna jag bärgar från trädgården.

Redan första veckoslutet i augusti, långt före skolstarten, märktes det att sommarsäsongen var över. Människorna bara försvann, tempot sjönk. Att ge sig av på utflykter och besöka små smultronställen var ingen idé längre. Människorna var borta och allt var stängt. Under sommarsäsongen hann jag ändå bege mig iväg på flera spontana besök till olika ställen, följde bara någon liten oansenlig skylt vid vägen och kollade in vart det ledde. Ett sådant ställe var t.ex. Halslahden luomu. När jag kom fram fanns det ett litet café med världens underbaraste utsikt från en terrass. Kolla sista bilden! Sådana små platser är stängda för säsongen nu.

På ett sätt är det befriande att hösten är här. Nu får man krypa ihop i hemmets vrå vid brasan, tända ljus och satsa på helt andra saker än under de andra årstiderna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar