måndag 3 oktober 2016

På promenad med hund och hönor

Varje dag, oberoende väder och vind, går jag flera gånger ut på promenad med hunden Ludde. Idag är det ett tacksamt promenadväder. Solen skiner, världen är grann och vacker.

Det är inte bara Ludde jag motionerar. I samband med motionsrundorna tittar jag till tuppen Urban och hans sju fruar. När jag öppnar dörren till hönshuset försöker alltid ett par ivriga hönor tränga sig förbi mig ut genom dörren. Jag vet inte om det varje gång är samma damer, men jag tror så, eftersom det alltid är två hönor som är speciellt envisa. Urban själv skulle aldrig ens komma på tanken att ta sig ut från sitt rike. Att se världen utanför är inte alls hans grej.

Eftersom hönsdamerna är så ivriga, så låter jag dem komma ut i det fria och de traskar runt, pickar och äter och ser viktiga och lyckliga ut. Medan jag gör i ordning i hönshuset ser de sig runt i stora världen. När jag är klar visar jag med handen och säger till dem att de skall gå in tillbaka. Det intressanta är att de då faktiskt också självmant börjar ta sig in tillbaka. Är det en slump som upprepar sig eller har de faktiskt lärt sig kommandot? Jag vet inte så mycket om hönsskolning, men har förstått att hönor nog kan lära sig ett och annat och att de inte alls är så dumma som människor i allmänhet tror. Jag har i varje fall bestämt mig för att mina hönor måste vara intelligenta sett ur ett människoperspektiv.

Ibland kan jag också ha mina katter Maija och Albin i släptåg med mig när jag går på promenad med Ludde. Då vågar jag inte släppa ut hönorna på promenad. Jag är inte helt säker på hur katterna ser på hönorna.

Ja, och dagens besök i hönshuset gav mig sex pinfärska, ännu ljumma hönsägg. Dessutom tog jag med mig in i hemmet ett ämbar med nyupptagna potatisar från jordkällaren och några lökar som varit på torkning. Det är så fint att kunna gå ut och plocka åt sig det man behöver för dagen ur egna förråd.

Det var en liten kort beskrivning om en helt vanlig vardagspromenad med hunden, som innehåller så mycket mera än "bara en promenad"!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar