lördag 28 januari 2017

Galen i grönväxter!

Jag har blivit galen i grönväxter! Jag släpar hem från affärerna olika grönväxter, mest palmer, stup i kvarten. Jag kan inte motstå dem alls just nu!

Igår handlade jag upp mina julklappspengar på härliga grönväxter och krukor. Det blir så fint, lite djungelinspirerat, med grönt i knutarna! Och när jag riktigt kom igång med att shoppa loss så inhandlade jag nya gardiner också med mönster på, ja, vad annat än - GRÖNVÄXTER!!! Problemet med gardinerna är att jag måste sy om dem en aning för att anpassa dem till våra fönster och det kan ta lååång tid förrän den rätta inspirationen infaller för det...

Tyvärr har jag inte särskilt gröna fingrar. Mina växter blir sällan långlivade. Det gäller att älska dem så länge man har dem. Tyvärr förstår de sig inte alls på min kärlek till dem. De dör ändå.


Igår kom jag hem med bl.a. en  flasklilja / elefantfot / pullojukka (Beaucarnea recurvata). Jag fascinerades av dess klumpiga stam som blir som en boll mot roten. Jag inhandlade som jag nämnde också en del nya krukor och mönstret på den här blåvita krukan nedan som jag placerade "pullojukkan" i är nog bland de vackraste krukmönster jag skådat!

De gröna krukorna på bilden nedan är också nya, liksom murgrönan och det roliga bönträdet / puupapu (Castanospermum). Jag tycker att det ser väldigt roligt ut när stammen växter upp mitt i ett frö eller en böna eller en nöt eller vad man skall kalla det.


På bilden nedanför har jag tagit närbilder av de i mitt tycke lite roligare delarna på "pullojukkan" och bönträdet.Jag köpte också två alldeles små babyväxter, en aloe vera och en polyscias balf (vad det nu är). Får se om jag får se dem växa sig större eller om de förtvinar.


Sådana här på bilden nedan har jag flera från tidigare, men den jag köpte igår är betydligt större än dem jag har. Det är en deacena / traakkipuu (Dracaena marginata). Den kopparfärgade krukan är nyinköpt.


Bilden nedan föreställer min senaste yuccapalm / kiiltojukka (Yucca guatemalensis). Jag har större yuccapalmer från tidigare också. Jag har alltid gillat dem! De är i regel lättskötta, enkla och vackra blickfång.


En annan grönväxt som är en favorit, förutom yuccaplamen, är monsteran / peikonlehti. De brukar vara ganska tacksamma att sköta, men jag lyckas tyvärr ofta ta livet av dem också. "Peikonlehtin" på bilden nedan är inte min egen. Jag är tillsvidare bara förordnad till vårdnadshavare för den och har därmed lyckas få den att tappa så många blad att jag troligen snart förlorar vårdnaden över den. Vad gör jag för fel?


Ja, ibland är det så att jag börjar skratta över min förmåga att få inomhusväxter att må dåligt. Kolla min mångåriga St paulia och den andra växten! St Paulian skulle inte komma ens nära tanken att börja blomma i detta hus och så fin som den var när jag fick den! Inte hjälper det fastän jag har den placerad i skugga och vattnar på fat... den har ändå ingen större livslust!


Idag fick jag lite ordning och reda i kaoset med mina blommor på arbetsbänken i köket. Jag bara undrar... var skall jag få rum med pelargonerna när det blir dags att flytta in dem från deras vintersömn i bastun?  (förutsatt att de överlevt vill säga...)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar