söndag 1 januari 2017

Nyårsraketernas vara eller icke vara

Nyårsraketer som bäst är underskönt vackra och mäktiga där de exploderar ut i tusenfallt olikfärgade färgranna stjärnor som faller ner från himlen och liksom vill ta dig med ut i rymden på en åktur. Ibland blir man nästan yr av hänförelse då raketshowen är noggrant planerad och utförs av en professionell expert. En sådan show kan bli en riktigt intressant konstupplevelse!

MEN! Varje gång jag deltar i sådana shower tänker jag på vilka enorma summor med pengar som skjuts upp på bara några futtiga minuter, vad annat nyttigare pengarna kunde ha satts på som hade tjänat fattiga och sjuka så mycket bättre i dessa tider då ingenting mera längre kan tas för givet.

OCH! Jag tänker på att nyårsraketer knappast är det mest miljövänliga och ekologiska som skjuts upp på himlen och som sedan faller ner från himlen.

SEDAN! Det finns alltid djur och människor som är skräckslagna över dessa smällande och blixtrande nyårsraketer och nyårsbomber.

DESSUTOM! Jag har bekanta som fått livslånga och besvärliga skador av bomber och raketer. När sådant händer är det inte roligt. En sådan olycka kan hända vem som helst som råkar stå på fel ställe vid fel ögonblick, en enorm explosion vid ditt öra när du i lugn och ro tittar på raketer och du kan ha en hörselskada.

Jag gillar inte att amatörer får köpa bomber och raketer. Det finns för många okunniga och omogna människor som hanterar dem vårdslöst och kan ställa till med mycket otrevligheter. Dessutom verkar det varje år gå så att farliga raketer hunnit säljas till folk och sedan måste man gå ut med omfattande varningar för att dra tillbaka dem från marknaden. Varför kan man inte ens kolla upp att de raketer som säljs är "trygga"? Hur kan sådana här raketer ens komma ut på marknaden?

Nuförtiden skjuts raketer upp även på forneldarnas natt och vid behov även annars. Det här anser jag att är en trend som är på väg mot fel håll. Istället för att öka användningen av raketer borde de minskas. Raketer tillhör nyårsfirandet och inte någonting annat.

Om jag skulle få bestämma skulle jag förbjuda all försäljning av raketer och bomber till allmänheten. Däremot tycker jag ändå att man i viss mån kunde ha raketshower på nyårsaftonen för befolkningen. Då handhas raketerna på ett lite tryggare sätt av proffs som vet vad de gör.

Jag har en ganska strikt och sträng inställning till nyårsraketer. Trots det tycker jag om att titta på raketer OM det är en show likt en konstupplevelse som sköts av inom branschen kunniga. Det här nyåret hittade jag också mig själv på en sådan organiserad happening och det var en fin och maffig upplevelse, säkert lite extra lyxig då Finland i år fyller 100 år!

Jag hade en riktigt fin och lyckad nyårsafton med ett flertal intressanta nya upplevelser. Bilderna nedan är från min egen nyårsafton igår! Först ser du en bild från en organiserad raketshow för allmänheten som jag deltog i. Sedan ser du stjärnfall i miniformat. För mig duger sprattelstickor riktigt bra som nyårsraketer!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar