fredag 31 mars 2017

På trädgårdsmässa

Idag besökte jag trädgårdsmässan i Åbo Mässcentrum. Samtidigt ordnades där också en mässa under temat "Stuga och hav". Där fanns en hel del inspirerande grejer och jag skall visa några bilder därifrån. För mig blev det en riktigt intressant dag med många nya intryck och idéer.

Just nu är jag förtjust i grönt och grönväxer och stilen och färgsättningen på det här gröna sovrummet som du kan se här nedanför och som visades upp på mässan tycker jag att var verkligt lyckat, precis i min smak!


Varje år som jag besökt trädgårdsmässan har det i en av hallarna funnits någon typ av större arrangemang. I år kunde man se bl.a. den här söta flugsvampsstugan omgiven av en lekfull sagovärld!


Dessutom fanns det en vägg full av fina olika dekorerade och pyntade balkonger.


Flera skor var dekorerade med vackra blommor och man fick rösta på sin favorit. Vilket av de skoplagg som ses på bilden tror du att jag röstade på? Jag visste genast vilken jag gillade bäst, behövde inte alls fundera!


Det var inte bara skoplagg som var dekorerade. Det fanns även blomsterdekorerade klänningar, riktiga konstverk. Där hade jag också genast en favorit.


Här nedan finns några exempel på insekthotell.


Det fanns flera modeller av pärtbeklädda bastur som liknade iglon. Jag har inte sett sådana bastumodeller tidigare och tycker att de ser kul ut!


Alltid hittar man någonting lite annorlunda att köpa hem med sig. Jag skall här nämna ett par speciella inköp!

Jag äter varje dag finsk honung så jag passade på att köpa två burkar honung av en biodlare från Nådendal. De sålde honung från sällsynta svarta bin som på 1960-talet var nära att dö ut, samt honung från bin som samlat in sin honung från boveteåkrar. Den sistnämnda honungsvarianten anses vara speciellt bra mot streptokocker.

Dessutom hittade jag blomsterlökar som jag aldrig tidigare hört talas om. Lökarna behöver varken vatten eller mylla för att klara sig, bara att sätta dem på fönsterbrädan och de sköter sig själva. Jag trodde att jag hade köpt två olika sorter, Aroum cornutum och Sauromatum venosum, men när jag här hemma googlade på det, så började jag misstänka att det trots allt handlar om likadana lökar, det finns av någon anledning olika latinska namn på samma sak... eller? Växten har många konstfulla namn, på finska Aaronin sauva (Arons stav) och på svenska bl.a. Ödlekalla och Stinkblomma. Ja... om den börjar blomma här hemma hos mig så lär det spridas en "ljuv doft" av ruttet kött i hela huset... och dessutom är växten jättegiftig...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar