onsdag 26 april 2017

Äventyr i huvudstaden: En vinterträdgård och ett kapell

Jag har varit på minisemester till vår hufvudstad Helsingfors! Den här gången passade jag på att kolla lite närmare in bl.a. Vinterträdgården vid Tölöviken och Kampens kapell på Narinken.

Tempot var lugnt och behagligt i Vinterträdgården den här dagen. Det var bra. Jag gillade att sitta och ströva omkring i denna grönskande oas bland människor som satt och arbetade vid sina bärbara datorer, åt sina luncher från egna matbackar eller bara satt och tittade på världens gång. Stämningen var kravlös och avslappnad.

Här satt man inomhus i värmande grönska bland palmer och kaktusar, emedan världen utanför glasfönstret visade upp en annorlunda skepnad, en oberäknelig aprildag med bitande kylig blåst och tidvis rejält snöfall.
På bilden nedan kan du se min favoritplats - en damm med springbrunn och simmande karpar, omgiven av olika palmer. Ovanför dammen fanns en trevlig terrass att sitta på.


Det är intressant att titta på olika växter. Här har jag bilder på några växter som speciellt fastnade i mitt blickfång. Kaktusarna ser ju så härligt mjuka och ulliga ut, men... men...
Jag gillar fågelburar som dekoration och den här som du ser på bilden nedanför tyckte jag att var fin. En liknande kanske man skulle kunna knåpa ihop själv om man riktigt beslöt sig för att göra ett försök?


Ännu skall jag visa en bild av Vinterträdgården från utsidan. Just nu är den ståtlig, men aningen kal, men på somrarna lär det blomma en fantastisk rosenträdgård här, så kanske man borde göra ett nytt besök någon sommar?


I det märkligt formade och sparsamt inredda Kampens kapell kom och gick tysta besökare, satte sig ner en stund och vilade kropp och själ och så vandrade de vidare igen. Precis som jag själv. När jag för ett ögonblick blev ensam i kapellet passade jag på att ta några bilder.


Jag fascinerades av kapellets tak och de ljusstrålar som föll in där. Jag fick nästan känslan av att sitta inne i ett hönsägg. Kanske det är tryggt att sitta inne i ett hönsägg? Kan det ha varit en del av arkitektens filosofi? Jag vet inte. Det var åtminstone min egen filosofi just då.En annan grej i Kampens kapell som jag gillade var högen med stenar - eller egentligen dynor som liknade stenar. Dessa var väldigt bekväma att sitta på.


Ja, det här var några av de nya upplevelser jag fick erfara från min minisemester. Som jag nämnt så många gånger tidigare - man behöver inte bestiga bergstoppar och segla över världshaven för att uppleva nya fina saker. Äventyr och erfarenheter och nya intryck kan man finna på överraskande nära håll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar