lördag 17 juni 2017

Kycklingar i hönshuset!

Jag har tidigare berättat om min bruna blandrashöna Kajsa som bestämde sig för att hon ville ha kycklingar. Du kan läsa om henne här

När ruvningen startade för 21 dagar sedan märkade jag de aktuella ruvningsäggen med bokstaven K som i Kajsa. Ruvningstiden bör vara 21 dagar för en vanlig höna och kycklingarna kläcktes exakt enligt det schemat. 

Jag blev nästan salig av lycka när jag kom in i hönshuset och hörde små pipande ljud under vingarna och magen på Kajsa. När jag försiktigt lyfte upp hennes mage, för att kika vad som hände där, såg jag till en början två ägg som höll på att spricka och blöta ynkliga kycklingkroppar som höll på att tränga sig ut genom äggskalen. Det tog hela dagen för alla kycklingar att kläckas och det sista ägget som jag redan trodde att inte skulle lyckas hade en sista liten kyckling i boet följande morgon. 

Egentligen  trodde jag inte att det skulle bli kycklingar, eftersom hönan Kajsa levde och ruvade i ett värprede mitt bland alla de andra hönorna och de lät henne inte vara ifred. Det finns flera värpreden, men alla ville naturligtvis värpa sitt dagliga ägg just där som Kajsa ruvade. Det hände sig ofta att hon hade en annan höna som låg och värpte ovanpå henne - hur galet det än låter! Om hon gick ut för att äta var där direkt någon annan som kilade in i boet för att värpa och så kom hon inte in dit tillbaka och gick slutligen in i något annat värprede för att ruva och då blev det ju fel ägg som ruvades. Flera gånger flyttade jag in henne tillbaka i rätt bo.

Nu ligger Kajsa och kycklingarna lugnt i en egen bur byggd mitt inne i hönshuset bland de andra hönorna.

Trots den något distraherande ruvningstiden höll hon ut och nu har vi ett resultat! Sex fina pigga och färgglada kycklingar som mest värmer sig under Kajsas varma kropp och beskyddande vingar, men någon få gång har jag redan hittat en del av dem på upptäcktsfärd. 

Jag vågar inte störa och peta alldeles för mycket på dem, men har kollat in att det är ett piggt och färgglatt gäng som huserar där under fjädrarna på Kajsa! Nu håller jag tummarna för att fortsättningen skall gå lika bra för dem!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar