tisdag 11 juli 2017

Kirskålen blommar så vackert i min trädgård

Rubriken, "Kirskålen blommar så vackert i min trädgård", kan måhända tänkas dölja en viss ironi, men är ändå inte tänkt så! Ja, kirskålen blommar för fullt i rabatterna, med långa mäktiga stjälkar och spröda vita blommor, omgiven av mattor av kirskålsblad, men jag tycker inte alls att det är så hopplöst galet!

Kirskålen berättar om att jag totalt gett upp, orkar inte föra den eviga kampen mot maskrosor, nässlor - och kirskål. Inte en endaste gång har jag rensat i rabatterna i år! Inte en endaste gång har jag ens övervägt att jag borde göra det! Jag har inte haft dåligt samvete för det, inte lidit av det totala trädgårdskaoset! Jag har stått för mitt beslut att lämna trädgården åt sitt eget öde och det har känts bra!

Istället har det infunnit sig en sorts frid och ro inom mig. Det kan låta konstigt, men för mig känns det befriande att äntligen ha gjort ett beslut att nästan helt lämna en kär hobby som det ändå inte längre är möjligt att utöva på ett sådant sätt som jag skulle ha gjort om jag hade varit frisk och stark. Efter en viss inre kamp har jag slutligen accepterat att trädgårdshobbyn i den tidigare skalan inte längre är min grej, att allt har sin tid, och nu blev det dags för mig att forma om den här hobbyn.

Intresset för trädgårdar, blommor och växter har nu antagit en annan och mycket enklare form. I ett hörn av trädgården har jag kvar en liten del av mina krukprojekt och krukplanteringar och för ett par dagar sedan planterade jag t.o.m. hassel. I en viss liten skala håller jag på ännu, men bara lite och bara så mycket som känns roligt och meningsfullt.Tillsvidare klipps gräset i trädgården, vilket gör det möjligt att röra sig där som iakttagare, livsnjutare och blomsterplockare - precis som tidigare!

Rabatterna är kraftigt förvildade, men jag kan se en stor skönhet både i kirskålens vackra spröda vita små blommor och maskrosens granna glada sprittande gula blommor. Mitt bland allting finns färgglada klickar av mina egna planterade växter som envist försöker ta sig livsutrymme. Det är kanske i sådana trädgårdar en bekvämlighetstörstande livsnjutare passar bäst, "ta för dig av det vackra omkring dig utan att göra så mycket själv"...

Jag tycker faktiskt själv att min trädgård är charmig sådan som den är just nu. Kirskålen är ingen lydig växt, men den är faktiskt både vacker och giftfri och jag tycker att den är dekorativ där den växer i samklang med allt det andra. Nu har jag naturliga, små, fria blomsterängar i min trädgård. Det känns inte alls fel.

När jag vandrade i min trädgård idag tänkte jag att den känns som JAG, den representerar MIG, det är MIN stil!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar