onsdag 30 maj 2018

Ett bergigt smultronställe

Det finns ett storslaget område med berg och klippformationer, beklädda av mossor och lavar, knotiga tallar och enrisbuskar, med stenbumlingar ditslängda lite varstans. Bergen varvas med olika stora kärr och emellanåt finns fantastiska utsiktsplatser med fascinerande vyer. Genom allt detta löper en urgammal stengärdsgård.

Detta är ett av mina smultronställen!

Jag har i min barndom vistats på dessa berg mycket och ofta och kan så gott som varje stenbumling och klippformation utantill och innantill. Och det finns minnen och känslor och tider som aldrig någonsin mera kommer igen anknutet till platsen. Livet förändras och jag har inte besökt det här stället på mycket, mycket länge.

Idag gjorde jag det! Mycket var sig likt, de knotiga tallarna lite högre, kärrpottarna lite mindre, utsikten från bergstopparna lite annorlunda då byggnader rivits ner eller byggts till sedan senast, men bergsvägarna fanns kvar, stenarna, klipporna, stengärdsgården, den runda och torra mossan, stämningen, doften... men alla de människor och allt det liv som pågick förr när jag var liten och vistades här, det finns inte mera. Det stora vemodet kom till mig.

Det har alltid varit så självklart att just det här bergsområdet ser ut just så här, men när jag nu fått distans till området inser jag idag att det är unikt, det är inget vanligt område, naturen är totalt annorlunda än det mesta i regionen. Det är ett häpnadsväckande bergsområde, vackert ödesmättat och ödsligt, stort!

Den här platsen har jag placerad i en speciell vrå i mitt hjärta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar